Raskrinkavanje.ba

Poznati u klikbejt-člancima: Niti je Ana Bekuta “ubila” sina, niti je Saša Spasić ubijen “juče”

Brojni anonimni portali u septembru 2023. objavljivali su članke u kojima se netačno navodi da je pjevačica Ana Bekuta “sina smaknula po kratkom postupku” te da je Srbijanac Saša Spasić ubijen “juče”.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Senzacionalistički naslovi i manipulativni članci o poznatima i navodnim aktuelnim događajima objavljeni su na nizu anonimnih portala tokom prve polovine septembra, a onda i podijeljeni na desetinama povezanih Facebook stranica. Ovi portali objavljivanjem takvih članaka i njihovim dijeljenjem na velikom broju Facebook stranica manipulišu svojim čitateljima/kama u svrhu ostvarivanja profita od njihovih klikova. 

Raskrinkavanje je o takvoj praksi anonimnih portala pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). U nastavku ovog teksta analiziraćemo dva primjera manipulativnih i netačnih naslova i članaka objavljenih na nizu anonimnih portala u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ana Bekuta nije “ubila” svoga sina

Jedan od takvih primjera jeste članak o životu pjevačice Ane Bekute koji je objavljen na nekoliko anonimnih portala. Najranija objava takvog članka dostupna u vrijeme pisanja ove analize datira od 7. septembra 2023. godine, s portala Magazin dan. Ovaj je članak naslovljen:

SMATRALI SU ME GLUPAČOM JER “SAM GA UBILA: Sina smaknula po kratkom postupku, dve tragedije je slomile – težak život Ane Bekute

U članku se prenosi niz navodnih izjava Bekute o njenom životu, sa posebnim fokusom na priču o tome kako je, nakon što je veoma mlada rodila sina, dijete ostavila u domu za nezbrinutu djecu tokom određenog perioda. Izjave su, dijelom, napisane u muškom rodu. U članku se navode i neki posve nepovezani dijelovi teksta čije značenje nije sasvim jasno. Tako se, između ostalog, navodi:

Ana je iskreno progovorila o svojoj muci i izjavila da ju je društvo osudilo zbog maloletne trudnoće. “Nakon traumatičnog događaja, odlučili smo da Igora smjestimo u dom. Kao maloljetnik, dobio sam malo podrške od svoje porodice, sela ili zajednice. Bio je to izazovan period i srce mi je slomljeno. 
(...)
Bio je maj, a ja sam u septembru napunio 18 godina. Moja porodica je obožavala Igora, a ja sam brzo sazreo sa 17 godina. 
(...)
Uprkos činjenici da je Igorova majka otišla nego za Bekutu, neko vreme su uspeli da oforme odnos zasnovan na međusobnoj ljubavi, razumevanju i poštovanju.

Članke sličnog sadržaja, opremljene istim naslovom, pronašli smo na još sedam anonimnih portala. Ipak, budući da su neki od članaka do vremena pisanja ove analize obrisani, nije moguće sa sigurnošću tvrditi gdje su tačno ove tvrdnje prvi put objavljene. 

Nigdje se u članku ne pominje da je sina “ubila” ili “smaknula po kratkom postupku” niti se takvo nešto zaključuje iz navedenog teksta. Pretraga navodnih izjava Bekute, u članku stavljenih u formi citata, ne daje rezultate koji bi potvrdili da ih je ona ikada dala u takvoj formi (1, 2) niti bi, budući da su napisane u muškom rodu, takvo nešto imalo smisla. 

Bekuta zaista jeste u više navrata govorila o sinu kog je na određeni period ostavila u domu, a neke od izjava koje su ranije prenijeli mediji sličnog su sadržaja kao one navedene u ovim člancima (1, 2). Ipak, izjave u člancima, prema navedenim rezultatima pretrage, nisu autentične. 

Shodno navedenom, budući da zbog brisanja dijela članaka nije moguće pouzdano utvrditi gdje su analizirani naslovi i navodne izjave Ane Bekute prvi put objavljeni, svi članci dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. S obzirom na to da se u člancima ne navode tvrdnje o “ubistvu” sina, naslovi dobijaju i ocjenu klikbejt

“Upravo stigle informacije” o ubistvu koje se dogodilo prije tri godine

U drugom primjeru, najmanje 11 anonimnih portala objavilo je članke o ubistvu Saše Spasića u Ekvadoru. Najraniji članak dostupan u vrijeme pisanja ove analize objavljen je na portalu Današnje 9. septembra 2023. godine. Članak je naslovljen:

UBIJEN SAŠA! PUCALI U NJEGA DOK JE SJEDIO U KAFIĆU SA SUPRUGOM I KĆERKOM: Upravo stigle informacije (FOTO)

U članku se, između ostalog, navodi da se ubistvo dogodilo “jučer”. 

Prema izvještajima lokalnih ekvadorskih medija, tragični događaj koji se odvio jučer ostavio je dubok trag u srcima ljudi. Nišlija Saša Spasić, koji je zajedno sa svojom suprugom i djetetom uživao u mirnom večernjem obroku u restoranu, postao je žrtvom okrutnog ubojstva. 
(...)
Nasilje je izbilo jučer oko 18 sati kada je neidentificirani plaćeni ubojica, s mračnom prošlošću, neočekivano ušao u kafić smješten u trgovačkom centru Samborondon. 

Kao i u prethodnom slučaju, nije moguće pouzdano tvrditi gdje su tačno prvi put objavljene ove tvrdnje jer su neki članci obrisani. 

Ubistvo Spasića zapravo se dogodilo 20. jula 2020. godine. Mediji su pisali o tome da je Spasića ubio plaćeni ubica (1, 2). 

Dakle, članci objavljeni u septembru 2023. godine, u kojima se navodi da je Spasić ubijen “juče”, nisu tačni, budući da se ubistvo dogodilo prije više od tri godine. Shodno navedenom, svi članci u kojima se stara vijest predstavlja kao aktuelna te se navodi da su “upravo stigle informacije” o ubistvu dobijaju ocjenu dezinformacija

Napomena:

2.10.2023. Portali Žena portal, Balkan life today, Pozitiv media, Zdravlje svaki dan, Vaš glas, USK vijesti, Nova danas, Nezavisni portal, Savjeti za deset, Magazin dan, Dobar dan, su 19.9.2023. ispravili netačne tvrdnje u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. Ocjene i napomena o ispravci dodate su naknadno zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke