Portali zbog klikova već godinu izmišljaju saobraćajnu nesreću Halida Muslimovića

U 2022, a potom i 2023. godini, nekoliko portala objavilo je članke u čijim naslovima se tvrdi da je Halid Muslimović stradao u saobraćajnoj nesreći. I sami tekstovi tih članaka, ali i činjenice, opovrgavaju takve navode.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na stranici Wallpapsy objavljen je 18.12.2022. godine članak u čijem naslovu se tvrdi da je Halid Muslimović, bosanskohercegovački pjevač, nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Stradao Je! Halid Muslimović Stradao U Teškoj Saobraćajnoj Nesreći! Cijela Estrada U Suzama, Ne Vjeruje Mu Se Ovo Desilo! (FOTO)

Link ovog članka, uz opis identičan naslovu, objavilo je nekoliko Facebook stranica tokom mjeseca jula 2023. godine (1, 2, 3, 4). 

Novi članak identičnog sadržaja i naslova, objavio je 3.8.2023. godine i portal Glas regije. Do vremena pisanja ove analize članak je zabilježio 1.088 interakcija kako pokazuje CrowdTangle, Metin alat za praćenje interakcija na Facebooku. 

Link ovog članka takođe je višestruko dijeljen na Facebooku. U ovom slučaju podijeljen je ukupno 9 puta na 5 različitih Facebook stranica. Link je na Facebook stranicama Volim te (1, 2), Budi čovjek (1, 2), Balkanska muzika (1, 2) i Jedina moja (1, 2) podijeljen po dva puta, dok ga je stranica Najljepše djevojke (1) podijelila jednom.

U oba analizirana članka navodi se da je do saobraćajne nesreće došlo “prije par dana”.

Naime radi se o tome da je on prije par dana imao jednu saobraćajnu nesreću.

Šta su činjenice?

Iako se u naslovima portala Wallpapsy i Glas regije tvrdi da je “Muslimović stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći”, u samim člancima se takva informacija ne navodi. U tekstovima ispod ovakvih nasova se, zapravo, navodi potpuno oprečna informacija: da u saobraćajnoj nesreći nije bilo povrijeđenih.

Naime radi se o tome da je on prije par dana imao jednu saobraćajnu nesreću.
Prema informacijama koje mi imamo on se vraćao sa jednog svog nastupa i samo poslije nekoliko sati desila se saobraćajna nesreće. Ali na svu sreću niko nije povrijeđen niti iz jednog auto ali samo ima štete na automobilima, dok ljudski životi nisu ugroženi.

Dakle, već iz samih tekstova članaka koji se dijele već godinu dana, jasno je da tvrdnja iz naslova nije tačna. 

Google pretraga termina “Halid Muslimović, saobraćajna nesreća” sa druge strane ne pokazuje nikakve medijske izvještaje o tome da je ovaj pjevač doživio saobraćajnu nesreću u periodu od novembra 2022. godine do januara 2023. godine (link pretrage).

Ni pretraga za period od jula do avgusta 2023. godine, kada je objavljen drugi članak, takođe ne pokazuje nikakve izvještaje o saobraćajnoj nesreći. Google pretraga bez vremenskih ograničenja pokazuje da je 2017. godine Muslimović učestvovao u saobraćajnoj nesreći kada je, prema medijskim izvještajima, automobilom oborio pješakinju u Beogradu.

U zaključku, nema nikakvih dokaza, odnosno kredibilnih medijskih izvještaja o tome da je Muslimović imao saobraćajnu nesreću “prije par dana” ni 2022. godine niti 2023. godine.

Raskrinkavanje je i ranije u nekoliko analiza pisalo o praksi anonimnih portala koji u naslovima izmišljaju tvrdnje o tome da su različite poznate ličnosti preminule ili stradale, iako tekstovi ispod takvih naslova donose potpuno drugačije informacije (1, 2, 3).

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova stranice Wallpapsy da je Halid Muslimović stradao u saobraćajnoj nesreći ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Naslove analiziranih članaka ocjenjujemo i kao klikbejt.

Tvrdnje da je “prije par dana” Muslimović učestvovao u saobraćajnoj nesreći, objavljene 2022. godine u članku portala Wallpapsy, kao i 2023. godine u članku portala Glas regije, takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 21. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me