Raskrinkavanje.ba

HOP → Hrvatska ulaskom u Europsku uniju pristala zabraniti ljekovito bilje po europskim zakonima! Uzgoj koprive u Francuskoj se kažnjava sa do 2 godine zatvora!

18.10.2022
Tekst članka

Kopriva bi mogla doživjeti sudbinu konoplje 2006 godine, Francuska je zabranila ciljani uzgoj i preradu bez dozvole vlade, isto je zabranjeno širenje znanja o koprivi putem javnih nastupa.

Još od vremena stare Grčke, koristila se za masažu protiv reumatizma i kao lijek protiv anemije, bronhitisa, migrene i svih bolesti koje su rezultat zatrovanosti organizma. Jednostavna narodna mudrost kaže – kopriva čisti krv.
Međutim, zakon Europske unije je neumoljiv i u njemu nema mjesta za narodne mudrosti. To je otišlo tako daleko da je Francuska zabranila ne samo uzgoj i preradu, nego i širenje znanja o koprivi putem javnih nastupa. Norme su dodatno pooštrene 2006. godine, donošenjem Agrarnog orijentacijskog zakona (LOI 2006-11) koji je zabranio prodaju svih preparata na biljnoj bazi bez posebne državne dozvole.
U vrtovima Francuske s koprivom je počeo rasti i pobunjenički duh, a danas je jedan od vođa pobune glavni vrtlar čuvenog Versaillesa.
Kopriva je postala simbol očuvanja narodne medicine i organske proizvodnje.
Francuski vrtlari ne odustaju od svoje „kriminogene” prakse, iako im prijeti kazna od 75,000 € i dve godine zatvora. Oni više ne smiju spominjati u javnosti svoje domaće fermentirano gnojivo od koprive, koje rade na izuzetno „opasan” način:
1 kg koprive se potopi u 10 litara čiste vode, pritisne kamenom, ostavi se da fermentira 10-20 dana, a potom se time zaljevaju ili prskaju usjevi.
Strašno komplicirana  fito-farmakološka procedura za koju je potrebna tržišna dozvola?!
Dok se na svim medijima vrte skupo plaćene reklame o pesticidima koji zagađuju vodu i zemljište, ne smiju se upotrebljavati bez plinskih maski i gumenih rukavica, i pri tome se primjenjuju u specifičnim uvjetima kad nema vjetra, o običnoj „juhi” od koprive kojom se zemljište oslobađa od korova i štetočina  u francuskim se medijima ne smije govoriti.
Zna se što donosi novac, a najveći grijeh koprive je što je besplatna i svima dostupna.
Mnogi ne znaju da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju pristala zabraniti ljekovito bilje po europskim zakonima.
Tako su zabranjene mnoge biljke, prirodni lijekovi protiv depresije, raka, upala, kožnih bolesti, migrena i svih ostalih tegoba na kojima farmaceutska industrija u svijetu masno zarađuje. Evo popisa u Hrvatskoj zabranjenog bilja koje je do ulaska Hrvatske u EU bilo dopušteno:
bršljan
gavez
glog
gospina trava
hrast
imela
maćuhica
medvjetka
orahov list
pelin
podbjel
preslica
rosopas
sena
sikavica
valerijana
i mnoge druge
A kako se sada čini, najveći udarac farmaceutskoj industriji, ali i moćnim korporacijama izazvala je zapravo kopriva. Dijelom zato što je kopriva jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Naime, svi dijelovi koprive; stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva.
S.I.
HOP
HOP na Telegramu
Članak indeksiran 16.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi