Raskrinkavanje.ba

Vesti-online → Hrvatski lekari ne žele vakcinu

16.12.2020
Tekst članka

Više od 50 odsto lekara u zagrebačkim bolnicama ne želi da se vakciniše, a vakcinu protiv Covida-19 odbija i 40 odsto medicinskih sestara.

 

Ništa veća želja nije ni među zaposlenima u domovima za stara lica u Zagrebu, gde takođe tek 40 odsto zaposlenih pokazuje nameru da se vakciniše.

Na sreću pa su bar štićenici raspoloženiji prema vakcini jer želi da je primi oko 70 odsto njih.

Ništa bolje raspoloženje pred vakcinaciju nije ni u drugim delovima Hrvatske, pa će tako u Šibeniku svega 13 odsto zaposlenih u domovima za stare ići na vakcinaciju. U Istri 40 odsto stanovništva ne želi da primi vakcinu.

U Hrvatskoj je vakcinisanje besplatno i neće biti obavezno. U prvom talasu trebalo bi stigne 125.000 doza „Fajzerove“ i isto toliko „Modernine“ vakcine. To je premalo i za najugroženije grupe, a Hrvati ne žele da budu vakcinisani ruskom i kineskom vakcinom, dok je sudbina vakcine „Astra Zeneke“, koju je Evropska unija kupila, i dalje neizvesna.

Dnevno umire oko 70 ljudi, a građani sve više zameraju Nacionalnom štabu da je politizovan i da je zakasnio sa merama. Respiratora i kreveta ima dovoljno, ali ne i lekara i medicinskih sestara.

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi