Raskrinkavanje.ba

Nasa borba → HRVATSKI LEKARI OTKAZALI POSLUŠNOST: Pola ispitanika ne želi da primi vakcinu!

15.12.2020
Tekst članka

Hrvatski lekari ne žele da se vakcinišu pokazala anketa

U svetu se raspravlja da li vakcina protiv koronavirusa treba da bude obavezna za one koji u svom poslu mogu da zaraze druge. Rezultati nedavno sprovedene ankete među hrvatskim medicinskim radnicima pokazali su da bi se vakcinisalo svega polovina lekara i nešto više medicinskih sestara.
“Prepustio bih u ovom trenutku svoju vakcinu drugima. Ima vremena za vakcinisanje!” Rečenica je kojom ovih dana odgovaraju lekari na anketu o tome žele li da se vakcinišu protiv kovida-19, koja se sprovodi u zdravstvenim ustanovama, a čiji bi konačni rezultati trebalo da budu poznati danas.

hrvatski

Prvi podaci iz bolnica govore da bi se vakcinisalo tek oko polovine lekara, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji. Takođe, prošle sedmice je završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se vakcinisalo više od 70 posto korisnika, ali bi to učinilo samo 40 posto zaposlenih.

- Advertisement -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu vakcinacije predviđa da će se prvi vakcinisati upravo korisnici i zaposleni u domovaima za starije te zdravstveni radnici, a kako vakcina nije obavezna, potrebno je znati broj onih koji pristaju na cepljenje kako bi se što bolje organizovao vreme, način, mesto i broj doza.

Zbog toga od prošle sedmice u hrvatskim bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o vakcinisanju, a zasad podaci govore da manje od polovine lekara namerava da se vakciniše

U KBC-u Zagreb manje od polovine lekara izjasnilo se za vakcinaciju, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cepljenje. U KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je lekara sklono vakcinisanju, dok je u KBC-u Sestre milosrdnice situacija takva da bi se vakcinisala polovina zaposlenih.

- Advertisement -

Zvaničnici ipak očekuju da će se te brojke, kada vakcina stigne, povećati iako razloga za preterani optimizam nema, ako se uzme u ozbir da se relativno mali broj zdravstvenih radnika prijavio na redovnu vakcinaciju protiv gripa.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno, rezultati su “šareni”. Za vakcinu su najmanje zainteresovani stari u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok su najzainteresovaniji u Međimurskoj županiji što je, navodi Jutarnji list, verovatno podstaknuto lošom epidemiološkom situacijom u toj županiji.

Čini se da je stav zdravstvenih radnika prema vakcinaciji sličan onom u drugim zemljama. Naime, u Velikoj Britaniji je u toku vakcinacija Fajzerovom vakcinom, a slične ankete pokazale su da bi se vakcinisalo 4 od 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je sve više rasprava na svetskom nivou da li bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju onih koji u svom poslu mogu da prenesu bolest drugima i ugroze im život.

- Advertisement -

SOURCEsrbin.info

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi