HUMORESKA:“Hrvat polupao ploče sa hijeroglifima misleći da su na ćirilici“

Izvor/medij: Adavinic
Ocjena: Satira
Raskrinkano u: Tekst o Hrvatu koji je zamijenio hijeroglife za ćirilicu je satira

Franjo Tupić (24) iz Zagreba ‘’uhićen’’ je u Arheološkom muzeju u Zagrebu jer je razbio tri tablice sa egipatskim hijeroglifima misleći da su u pitanju natpisi na ćiriličnom pismu.

Franja je najpre savladalo obezbeđenje muzeja koje ga je zatim predalo policiji.

Stručni djelatnik saradnik Arheološkog muzeja Igor Uranić izjavio je da je ovaj incident „kataklizma za arheologiju“.

– Potpuno su uništene tri u svijetu jedinstvene ploče iz vremena 22. dinastije koje su nastale negdje u 8. stoljeću prije nove ere. Dok je razbijao ploče o tlo i potom skakao po njima, taj umno rastrojeni mladić vrištao je: “Izbacite ćirilicu iz Hrvatske!”. Poslije uništenja našega glavnog eksponata, od kojeg su ostale samo krhotine, dovedeno je pod upit daljnje postojanje Egipatskog odjela u Arheloškom muzeju Hrvatske – upozorio je Uranić.

Odvjetnik Advokat Ante Trut, branilac Franja Tupića, kaže da će se njegov klijent braniti nepismenošću. Tupić se, naime, ranije nije susretao sa ćirilicom, te zato nije shvatio da je reč o egipatskim hijeroglifima.

– Franjo je jučer navečer gledao vijesti o uvođenju ćirilice u Vukovar. Pod utiskom toga priloga, danas se zaputio u Arheološki muzej Hrvatske kako bi pogledao postavku tisućljetnje povijesti Hrvatske. No, on je omaškom zalutao u Egipatski odjel gdje mu se pričinilo da simboli koje je ugledao sliče na natpise na ćiriličnim tablama koje je gledao na televiziji – objasnio je odvjetnik advokat Trut.

Izvor:SRBIN.info

Članak indeksiran 20. 11. 2023 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me