Raskrinkavanje.ba

Una ba → Huti pogodili američki brod "Gibraltar Eagle" kod obale Jemena

16.01.2024
Tekst članka

Plovilo pod zastavom Maršalovih ostrva nastavlja svoje putovanje u Adenskom zalivu

Huti pobunjenici su balističkim projektilom pogodili teretni brod u vlasništvu SAD-a kod obale Jemena, kažu SAD. Plovilo, Gibraltar Eagle, kako je saopćeno "nema povrijeđenih ili značajne štete", prema vojnoj komandi Sjedinjenih Država za Bliski istok (Centcom).

Plovilo pod zastavom Maršalovih ostrva nastavlja svoje putovanje u Adenskom zalivu.

Huti, koje podržava Iran, napadaju brodove od novembra, u znak protesta zbog rata Izraela protiv Hamasa.

Brodarska kompanija Eagle Bulk Shipping rekla je da je brod za prevozio čelične proizvode i da je bio oko 160 km od obale u Adenskom zaljevu kada je pogođen.

Rečeno je da je brod "pretrpio ograničenu štetu na skladištu za teret, ali je stabilan i kreće iz tog područja".

Nekoliko sati ranije Centcom je rekao da je još jedan projektil, ispaljen u pravcu američkog razarača u Crvenom moru, presreo i oborio američki borbeni avion.

Huti su napali komercijalne brodove u Crvenom moru za koje grupa kaže da su povezani s Izraelom, ili da plove prema izraelskim lukama. U njemu se navodi da su napadi pokazivanje podrške Palestincima i Hamasu u Gazi, dok Izrael tamo nastavlja svoju vojnu kampanju.

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey kaže da je za Gibraltar Eagle "procijenjeno da nije povezan s Izraelom".

Ali visoki zvaničnik Huta rekao je u ponedjeljak da se američka plovila također smatraju metom. "Dovoljno je da brodovi budu američki da bismo ih mi gađali", rekao je Nasr al-Din Amer.

Napadi Huta na teretne brodove u Crvenom moru naveli su mnoge od najvećih svjetskih brodarskih kompanija da promijene kurs, uzrokujući tako veliki poremećaj globalne trgovine.

Kao reakcija na udar od ponedjeljka, Ministarstvo saobraćaja SAD-a izdalo je pomorsku uzbunu, preporučujući "da se komercijalna plovila pod američkom zastavom i komercijalni brodovi u vlasništvu SAD-a" drže dalje od određenih područja u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

U ponedjeljak je druga najveća svjetska naftna kompanija, QatarEnergy, objavila svoju odluku da pauzira isporuku putem ove rute dok traži savjete o sigurnosti.

Prošle sedmice, američke i britanske snage napale su mete Huta u Jemenu u znak odmazde za napade na brodarstvo. Zajedničke snage, u koordinaciji sa saveznicima, izvele su desetine zračnih i morskih napada na lansirne lokacije projektila Huta i sisteme protivzračne odbrane unutar Jemena.

 
Članak indeksiran 02.02.2024. Zadnji put osvježen 06.02.2024.

Ocijenjeno u analizi