Raskrinkavanje.ba

Snimak broda u plamenu ne prikazuje napad Huta na američko plovilo

Izvještavajući o napadu jemenskih Huta na američki teretni brod 15. januara, pojedini mediji su u svojim člancima objavili fotografije i snimke zapaljenog broda iz 2021. godine bez napomene da se ne radi o snimku januarskog napada. Slično su učinili/e i neki/e korisnici/e društvenih mreža.

Foto: Raskrinkavanje.ba


Brojni mediji su 15. januara 2024. godine objavili informaciju da je pogođen američki teretni brod koji je prolazio pokraj obale Jemena. Neki od njih ovu su vijest objavili uz fotografiju ili videosnimak na kojima se vidi brod u plamenu.

Portal 7Dnevno je 15. januara objavio članak sa naslovom: “Huti projektilom pogodili američki brod nakon što su zaprijetili ‘snažnim i učinkovitim odgovorom’”. U članku se govori o napadima Huta na brodove u Crvenom moru i konkretno pominje slučaj koji se dogodio u ponedjeljak 15. januara.

Brod je u ponedjeljak pogođen projektilom iz zraka nedaleko od lučkog grada Adena na jugu Jemena, izvijestila je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey poručila je kako je komercijalno plovilo koje je pogođeno projektilom u blizini južne obale Jemena teretni brod u američkom vlasništvu. Izbio je požar na brodu koji prevozi rasuti teret u američkom vlasništvu, pod zastavom Maršalovih Otoka, izvještava britanska tvrtka za pomorsku sigurnost.

Ambrey dodaje da je brod i dalje sposoban za plovidbu i da nema ozlijeđenih.

Ovaj članak opremljen je fotografijom na kojoj se vidi požar velikih razmjera na brodu.

Fire Shot Capture 023  Huti Projektilom Pogodili Američki Brod Nakon Što Su Zaprijetili ‘sna  Www.7dnevno.hr

Kasnije tog dana, ovu fotografiju su u svojim člancima o napadu objavili i portali Senzor i Patriot. Portal Senzor u opisu naslovne fotografije navodi “Jemenski Huti projektilom pogodili američki teretni brod u Crvenom moru”, a u članku je objavljen i videosnimak iz koga je očigledno preuzet kadar zapaljenog broda. Video je objavio i portal Patriot koji u članku izvještava da je riječ o brodu u vlasništvu SAD-a koji je plovio pod zastavom Maršalskih Ostrva. Takođe se navodi da je brod i dalje sposoban za plovidbu i da nije bilo povrijeđenih. 

Dan kasnije o ovome su pisali i portali UNA i Oružje online, navodeći nove detalje slučaja. Članak portala Una sadrži opisani videosnimak, a članak portala Oružje online opremljen je pomentom fotografijom.

Video se dijeli i na društvenim mrežama. Tako je snimak 15. januara objavljen na Facebook stranici Evroazija.info (Eвроазија.инфо) te Facebook i YouTube nalogu pod imenom Vidik Srbije. U opisima ovih objava navodi se da su Huti pogodili američki teretni brod.

 

Šta su činjenice?

 

Huti su oružana grupa koja kontroliše dijelove Jemena. Kako navodi BBC na srpskom, Huti “sebe smatraju dijelom “Osovine otpora protiv Izraela, Amerike i šireg Zapada koju predvodi Iran - uz Hamas i Hezbolah”. Od novembra, ova grupa u znak podrške Palestini vrši napade na trgovačke brodove u Crvenom moru koji su navodno povezani sa Izraelom ili plove ka izraelskim lukama. Nakon što su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države pokrenule napade na Jemen, iz ove su grupe rekli da su i američki i britanski brodovi postali legitimne mete.

Kroz morski prolaz Bab-el-Mandeb, koji se nalazi između jugozapadnog Jemena i Džibutija, prolazi od 12 do 15 posto globalne trgovine. Ovaj moreuz odvaja Arapsko poluostrvo od Afrike i povezuje Crveno more s Adenskim zalivom – a time i sa Indijskim okeanom.

15. januara 2024. godine snage Huta napale su američki teretni brod. To su potvrdili iz Centralne komande američke vojske na svom nalogu na društvenoj mreži X.

15. januara oko 16 sati (vrijeme u Sani) hutski militanti koje podržava Iran ispalili su protivbrodsku balističku raketu iz područja Jemena pod kontrolom Huta i pogodili M/V Gibraltar Eagle, kontejnerski brod u američkom vlasništvu koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva. Sa broda nisu izvijestili o povrijeđenima ili značajnoj šteti, te nastavljaju svoje putovanje.

O ovome su izvijestili brojni strani, ali i domaći mediji (1, 2, 3).

Kako navodi BBC, iz firme Eagle Bulk Shipping rekli su da je brod koji je prevozio proizvode od čelika bio oko 160 km od obale u Adenskom zalivu kada je pogođen. Takođe su rekli da je brod   "pretrpio ograničenu štetu na skladištu za teret, ali je stabilan i napušta područje".

Dakle, napad se jeste dogodio, ali snimak i fotografija koji su objavljeni u analiziranim člancima i na društvenim mrežama ne prikazuju ovaj incident. O sličnim primjerima već su pisali brojni strani mediji i platforme za provjeru činjenica (Facta, AFP Fact Check i PolitiFact).

Snimak prikazuje požar na brodu MV X-Press Pearl, koji se desio u maju 2021. godine u Indijskom okeanu, u blizini obala Šri Lanke. Riječ je zapravo o izokrenutom segmentu dužeg snimka kog su 25. maja 2021. godine na YouTubeu objavile (arhivirano) vazdušne snage ove zemlje uz opis:

Najnoviji videosnimak broda "X-PRESS PEARL" koji je trenutno zahvaćen plamenom. Snimak je napravio SLAF Bell 212.

Segment koji se sada dijeli uz tvrdnje da prikazuje američki brod kog su napali Huti počinje na oko 0:30. 

Fire Shot Capture 031  Latest Video Footage of the X Press Pearl  You Tube  Www.youtube.com

Foto: Screenshot/YouTube kanal Sri Lanka Air Force- SLAF Media

 Fire Shot Capture 032  Huti Projektilom Pogodili Američki Brod Nakon Što Su Zaprijetili ‘sna  Www.7dnevno.hr

Foto: Screenshot/7DNEVNO

Fire Shot Capture 029  Latest Video Footage of the X Press Pearl  You Tube  Www.youtube.com

Foto: Screenshot/YouTube kanal Sri Lanka Air Force- SLAF Media

Fire Shot Capture 028  Eвроазија.инфо  Амерички Теретни Брод Погођен Пројектилом Код...  F  Www.facebook.com

Foto: Screenshot/Facebook

 

Požar na kontejnerskom brodu MV X-Press Pearl izbio je 20. maja 2021. godine kod obale Šri Lanke. Brod u vlasništvu singapurske firme X-Press Feeders prevozio je 1.486 kontejnera raznih hemikalija i robe, uključujući 25 tona azotne kiseline. Požar, koji je izazvalo curenje azotne kiseline, trajao je skoro dvije sedmice. Brod je na kraju potonuo. 

Dakle, Huti jesu pogodili američki teretni brod 15. januara, no snimci i fotografije koji su korišteni u analiziranim člancima nemaju veze sa ovim događajem. Oni prikazuju požar koji je izbio na brodu 2021. godine kod obale Šri Lanke. Budući da analizirani članci i objave sa društvenih mreža navode na zaključak da snimci i fotografije prikazuju januarski napad Huta na američki teretni brod, svi dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama

 Napomena:

6.2.2024. Portal Una je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 16.01.2024

Una ba: Huti pogodili američki brod "Gibraltar Eagle" kod obale Jemena

Plovilo pod zastavom Maršalovih ostrva nastavlja svoje putovanje u Adenskom zalivu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno