Raskrinkavanje.ba

7Dnevno → Huti projektilom pogodili američki brod nakon što su zaprijetili ‘snažnim i učinkovitim odgovorom’

15.01.2024
Tekst članka

Foto:, Screenshot/X

Sjedinjene Američke Države ne mogu pozivati na suzdržanost dok podržavaju izraelski rat u Gazi, izjavio je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdolahian.

Islamska Republika podržava palestinsku islamističku skupinu Hamas u ratu s Izraelom, a Teheran optužuje SAD da podupiru ono što nazivaju izraelskim zločinima u Gazi, pa je pozvao Washington na diplomatsko rješenje rata u enklavi.

‘Huti će nastaviti s napadima sve dok traje genocid u Gazi’

Pripadnici hutskog pokreta Ansar Alah, koji Iran podržava, nastaviti s napadima u Crvenom moru “sve dok traje genocid u Gazi”, otkrio je Amirabdolahian, ali je i dodao da su Huti uvjerili Teheran da “neće remetiti pomorsku sigurnost”.

“Visoki dužnosnici u jemenskoj Sani (hutski vođe) rekli su nam da će sve dok se genocid u ratu u Gazi nastavlja poduzimati mjere da spriječe kretanje izraelskih brodova ili brodova koji plove prema Tel Avivu”, poručio je iranski ministar vanjskih poslova.

 

Pripadnici pokreta Huta zaprijetili su “snažnim i učinkovitim odgovorom”. Brod je u ponedjeljak pogođen projektilom iz zraka nedaleko od lučkog grada Adena na jugu Jemena, izvijestila je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

HAMAS ISPALIO RAKETE NA IZRAEL: SIRENE SE OGLASILE U AŠDODU, NIJE BILO ŽRTAVA

Britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey poručila je kako je komercijalno plovilo koje je pogođeno projektilom u blizini južne obale Jemena teretni brod u američkom vlasništvu. Izbio je požar na brodu koji prevozi rasuti teret u američkom vlasništvu, pod zastavom Maršalovih Otoka, izvještava britanska tvrtka za pomorsku sigurnost.

Ambrey dodaje da je brod i dalje sposoban za plovidbu i da nema ozlijeđenih.

Foto: Screenshot/X

Biden nazvao jemenske sange Huta ‘terorističkom’ skupinom

Američki predsjednik Joe Biden u petak je jemenske snage Huta nazvao “terorističkom” skupinom nakon što su američki i britanski ratni zrakoplovi, brodovi i podmornice tijekom noći pokrenuli desetke zračnih napada diljem Jemena.

“Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom kako bi obranili Palestinu”, rekao je Ali al-Kahum u intervjuu iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA objavljenom u ponedjeljak, koristeći pogrdne riječi za SAD.

 

“Plovidba je sigurna” u Crvenom moru, Arapskom moru i tjesnacu Bab al-Mandab “osim za izraelske brodove ili one koji idu prema okupiranim palestinskim lukama”, kaže izvor u pomorskim snagama pobunjeničke skupine kojeg citira Al Masirah TV koju vode Huti.

Izvor ponavlja da neće ciljati na komercijalne brodove koji nisu povezani s Izraelom.

NOVI SUKOBI IZMEĐU LIBANONA I IZRAELA: U RAZMJENI VATRE UBIJENA ČETVORICA MILITANATA

“Nastavit ćemo sprječavanje izraelskih brodova ili onih koji idu prema okupiranim palestinskim lukama do kraja agresije i opsade Gaze”, dodaje.

Oprečne izjave dolaze iz hutijskog pokreta

S druge strane, visoki član hutijskog pokreta koji podržava Iran zaprijetio je da će pretvoriti Jemen u “groblje” za SAD, nakon najnovijih američkih zračnih napada na hutijske ciljeve. “Nakon ove agresije Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanaca i oni će poniženi napustiti regiju”, upozorio je al-Kahum nakon najnovijih američkih udara.

Od studenog su šijitski hutijevci u više od 20 navrata napadali projektilima, dronovima, brzim čamcima i helikopterima brodove u Crvenom moru na putu za Izrael. Kao odgovor, SAD i saveznici bombardirali su položaje militantne islamističke skupine u Jemenu.

Guliver/UK MOD © Crown copyright 2024/Cover Images

U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja izravno umiješana u napade. “Snage otpora u regiji, uključujući Jemen, djeluju neovisno i unutar okvira svojih interesa”, rekao je ministar u nedjelju, prenosi IRNA.

Članak indeksiran 02.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi