Raskrinkavanje.ba

Mostarski → Hutovo blato, biser Hercegovine

08.09.2020
Tekst članka

U vrijeme pandemije koronavirusa i ograničenog kretanja te sve izraženijih negativnih implikacija na domaću ekonomiju mnogi su odlučili da posjećuju domaće prirodne atrakcije.

Da imamo mnoštvo ljepota, čije važnosti ni sami nismo svjesni govori i primjer Hutovog blata. Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. god. “Hutovo blato” u listu međunarodno važnih staništa ptica, piše Hayat.ba.

 

Nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini, sa lijeve strane rijeke Neretve na teritoriji općina Čapljina i Stolac. Zauzima površinu od 7411 ha.

foto: hutovo-blato.ba

Potom je 2001. god. Park prirode “Hutovo blato” upisan u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registrirano je pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu.

Ljepote Hutovog blata je nemoguće opisati riječima. S obzirom na to da slika govori hiljadu riječi mi vam donosimo sliku ovog dragulja i to u sumrak, kada dolazi do nevjerovatnog spoja koji ostavlja bez daha.

foto: Haris Ismić

U ovoj oazi mnogih životinjskih vrsta koje ovdje naročito uživaju zimi zbog blizine mora i povoljne klime, posebnost leži i u rijeci Krupi koja nema pravog izvora nego je otoka Deranskog jezera.

Ovo je jedinstvena rijeka u Evropi jer ima osobinu da teče u oba smjera.

foto: http://hutovo-blato.ba

Ona teče normalno od “izvora” prema ušću, i od ušća prema “izvoru”. Do ove pojave dolazi kada uslijed visokog nivoa i velikog protoka vode, rijeka Neretva potisne Krupu.

Zato na putu ka Neumu, našem biseru na Jadranu obavezno svratite u Hutovo blato i upoznajte mnoge životinjske vrste koje će vas uz nevjerovatan prirodni ambijent očarati da ćete morati doći ponovo.

foto: hutovo-blato.ba

(Mostarski.ba/Hayat.ba)

Članak indeksiran 02.07.2021. Zadnji put osvježen 02.07.2021.

Ocijenjeno u analizi