Raskrinkavanje.ba

HUM → Hutovo blato – bosanska močvara

08.10.2017
Tekst članka

Hutovo blato, kao posljednja mediteranska močvara je predivna zelena oaza bogate i netaknute prirode sa velikim brojem endemičnih vrsta. Kako se nalazi se na jednom od četiri migratorna puta ptica iz sjeverne i srednje Evrope prema Aziji najveći je rezervat močvarnih ptica u regiji pa je i otuda simbolično, zaštitni znak Hutovog blata velika bijela čaplja.

Rijeka Krupa je glavni vodotok Hutova blata i odvodi vode Gornjeg blata i Svitavskog jezera u rijeku Neretvu.

Rijeka Krupa i nema svoj izvor nego ističe iz Deranskog jezera, jednog od nekoliko većih jezera ovog područja i jedinstvena je po osobini da teče u oba smjera (nizvodno i uzvodno). Naime, kada se poveća vodostaj Neretve ta rijeka potisne Krupu prema izvorištu (Deranskom jezeru). Duga je 9 kilometara, a prosječna dubina iznosi 5 metara.

Prizor izgleda otprilike ovako. Iz vode vire prelijepi balončići, a duž cijelog kanala visoka trska i prelijepe brodice u kojima posjetici uživaju u fotosafariju. Dok plovite rijekom Krupom, Deranskim jezerom, osjećaj je prelijep. Tišinu skoro pa neprimjetno remete ptice i ostali životinjski svijet ovog predjela. U pojedinim dijelovima golim okom mogu se vidjeti šarani kako plivaju, a poznato je da na tom području ima čak 22 vrste ribe, među kojima je jegulja i nova vrsta ribe prozvana knipovichija hutova.

Hutovo Blato udaljeno je samo 5 km od Čapljine s jasnim putokazima postavljenim na cesti M-17. Mjesto na koje prvo dolazite je službeni ulaz u Park, zvani Karaotok. Ovo je, naime, nekada bio otok, a danas je ustvari šumoviti brežuljak koji se posmatrajući iz daljine izdvaja iz okolnog prostora, svojom tamnom bojom, po čemu je i dobio ime.

Ovo područje udaljeno je petnaestak kilometara od Jadranskog mora, tako da je pod velikim utjecajem sredozemne klime pa visoka razina podzemnih voda utječe na pojavu stalnih i povremenih izvora i vrela.

Najbolje vrijeme za promatranja ptica je jutro i popodne u proljeće, a najbolji način je da iznajmite čamac. Vožnja u barci – fotosafari – u trajanju 45 min, za grupe do 10 osoba košta 60 KM, a za grupe od 10 do 22 osobe (maksimalan kapacitet) košta 100 KM. Moguće je iznajmljivanje i kanua-četverosjeda. Za 2 sata potrebno je platiti 10 KM po osobi, a za cijeli dan 20 KM po osobi.

Ulaz u park slobodan je tijekom cijele godine. U parku postoji izletnička zona, kafić/restoran i nedavno obnovljeni hotel.

 

Piše: Elvira Leka

Izvor: Furaj.ba

Članak indeksiran 02.07.2021. Zadnji put osvježen 02.07.2021.

Ocijenjeno u analizi