Raskrinkavanje.ba

Bolja Bosna → I 91´ SE OVAKO GOVORILO/NENAD STEVANDIĆ : “Nikad rat i nikad sukobi, a uvijek…”

21.11.2021
Tekst članka

On je istakao da bi drugo ime za Dejton trebalo da bude ravnopravnost, navodeći da je činjenica da je ta ravnopravnost doživjela velike napade i skrnavljenja

Srpski narod, Republika Srpska i institucije nikada nisu kršili Dejtonski mirovni sporazum, već su se bazirali na pravima iz tog dokumenta, ne oduzimajući ta prava drugim narodima i ne pozivajući na neadekvatan tretman drugih naroda i entiteta, izjavio je Srni predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Pripadnici srpskog naroda i institucije Republike Srpske sa liderima političkih partija vlasti i opozicije vrlo odmjereno i na pravi način govore o potrebi očuvanja Dejtonskog sporazuma jer smo mi tim sporazumom dali svoj doprinos da prestane rat, da živimo u zajedničkoj zemlji i da svi u njoj budemo ravnopravni – rekao je Stevandić povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da bi drugo ime za Dejton trebalo da bude ravnopravnost, navodeći da je činjenica da je ta ravnopravnost doživjela velike napade i skrnavljenja.

– Došlo je do velikih napada i skrnavljenja ravnopravnosti i prava srpskog naroda, te institucionalnih i političkih prava Republike Srpske i to je jedino što ometa i krši Dejtonski sporazum – napomenuo je Stevandić.

On je istakao da se nikada ne smije zaboraviti koliko je rat strašan.

– Ne smijemo zaboraviti koliko je bolno za svaku majku, oca, komšiju ili prijatelja gubitak najmilijih i to treba da bude temelj i budućih percepcija u vezi sa Dejtonom – nikad rat i nikad sukobi, a uvijek sporazum. Svaki sporazum je bolji od svakog nesporazuma – poručuje Stevandić.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

SB

Članak indeksiran 29.12.2021. Zadnji put osvježen 29.12.2021.

Ocijenjeno u analizi