I BOSNA SE NAORUŽAVA: TURSKA VOJSKA POKLANJA 10 NOVIH TENKOVA I 10 NAPADAČKIH HELOKOPTERA

Izvor/medij: Sarajevo Grad
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Lažna vijest o tenkovima iz Turske

Ministarstvo odbrane Republike Turske donijelo je odluku da Oružanim snagama BiH pokloni 10 najnovijih tenkova Altay Turske proizvodnje i 10 napadačkih helikoptera T129 isto Turske proizvodnje.

Altay tenkovi su zadnja generacija najmodernijih tenkova opremljenih po najsavremenijem standardu i prema statistikama su bolji od Izraelskih Merkava tenkova koji su se pokazali moćnim u dosta operacija..

 

 

Pored 10 tenkova koliko Turska želi pokloniti OSBiH također u Bosnu stižu i napadački helikopteri ali pod jednim uslovom da i tenkovi i helikopteri  budu smješteni u Federaciju BiH i pod upravljanje Bošnjačke komponente OSBIH.

 

 


Ovi helikopteri su zastrašujuće zvijeri koje dostižu brzinu do 300 kmh i naoružani su svime i svačim, od raketa do mitraljeza.

 

Proizvode se u Turskoj i licenca je čisto Turska. Ovim helikopterima BiH nebo će biti mnogo sigurnije jer sposobnostima i performansama ovih letjelica mogu zavidjeti i neki napadački avioni..

Ova donacija će biti realizirana čim se usaglase Ministarstvo odbrane BiH, predsjedništvo BiH i ministarstvo odbrane Republike Turske.  Donacija dolazi po ličnom nalogu predsjednika Turske Erdogana zbog sve većih tenzija na području Balkana i BiH.

Vrijednost donacije je oko 450 miliona maraka jer uz tenkove i helikoptere dolazi i prateća oprema kao i određene rakete!

 

Izvor: globalno.org

Članak indeksiran 23. 12. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me