Lažna vijest o tenkovima iz Turske

Pružajući svoj doprinos histeriji o pojačanom naoružavanju u regionu, portal „Vijesti iz regije“ je ove sedmice „reciklirao“ svoju staru objavu pod naslovom „I Bosna se naoružava: Turska vojska poklanja 10 novih tenkova i 10 napadačkih helikoptera!“. Članak se inicijalno pojavio na portalu “Globalno” pod malo drugačijim naslovom: “Srpska na nogama: I Bosna se naoružava: turska vojska poklanja OSBiH 10 novih Altay tenkova i 10 T129 napadačkih helikoptera! Ima samo 1 uslov!”, u februaru ove godine. “Vijesti iz Regije” prenijele su članak nekoliko dana kasnije, a potom ponovo ove sedmice.

Ocijenjeni članci
Globalno Lažna vijest; Sarajevo Grad Prenošenje lažnih vijesti; Novi horizonti Prenošenje lažnih vijesti; Najbolji portal Prenošenje lažnih vijesti; Yugo portal Prenošenje lažnih vijesti;

U članku se ne navode nikakvi izvori za tvrdnju koja slijedi:

 „Ministarstvo odbrane Republike Turske donijelo je odluku da Oružanim snagama BiH pokloni 10 najnovijih tenkova Altay turske proizvodnje i 10 napadačkih helikoptera T129 isto turske proizvodnje“.
“Ova donacija će biti realizirana čim se usaglase Ministarstvo odbrane BiH, predsjedništvo BiH i ministarstvo odbrane Republike Turske. Donacija dolazi po ličnom nalogu predsjednika Turske Erdogana zbog sve većih tenzija na području Balkana i BiH.”

 

„Vijesti iz regije“ idu dalje i navode da je uslov za isporuku oružja da „i tenkovi i helikopteri budu smješteni u Federaciju BiH i pod upravljanje bošnjačke komponente OSBIH“.

Krenimo redom. Prije svega, od 2006. godine postoje samo jedinstvene Oružane snage BiH, čiji je vrhovni komandant Predsjedništvo BiH i koje funkcionišu na teritoriji cijele zemlje, te ne postoji nikakva „bošnjačka komponenta“ Oružanih snaga BiH. Iz teksta je evidentno da same institucije BiH nadležne za ova pitanja, odnosno Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, nisu konsultovane prije objave ove “informacije”.

Dalje, postoji samo jedan dokument koji reguliše vojnu saradnju između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, a to je „Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske“. Ovaj sporazum, prije nego što stupi na snagu, svake godine mora ratificirati Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine. Aktuelni sporazum nema nikakvih odredaba koje bi potvrdile navode iz članka “Vijesti iz regije”.

SADRŽAJ VAŽEĆEG SPORAZUMA IZMEĐU BIH I TURSKE

Sporazum za 2017. godinu ratificiran je na sjednici Parlamentarne Skupštine BiH održanoj 1. februara. Ukupna vrijednost sporazuma je 250.000 turskih lira i ne uključuje snabdjevanje oruđem i oružjem, nego se odnosi isključivo na „troškove transporta, ishrane i smještaja, kotizacije za kurseve, kao i troškove transporta koji su vezani za zvanične posjete Republici Turskoj od strane osoblja iz sastava OS BiH koje dolazi da pohađa kratkoročne kurseve (koji traju maksimalno mjesec dana) a koji su obezbjeđeni/koordinirani od strane centara za obuku u strukturi Oružanih snaga Turske kao što su PfP Centar za obuku, Centar izvrsnosti za odbranu protiv terorizma i Centar multinacionalne pomorske sigurnosti u Turskoj“.

Pored toga, Turska jeste razvila tenk pod nazivom „Altay“, ali njegova serijska proizvodnja još uvijek nije ni započela. Vodeći turski dnevnik Hurriyet je 17.11.2017. objavio u svom engleskom izdanju da je turski Otokar tek podnio prijedlog za masovnu, odnosno serijsku proizvodnju „Altaya“. Dva dana kasnije, istu vijest je objavio i specijalizirani časopis za odbrambene teme “Jane's Defense Weekly” u članku na svom portalu. Također, još jedan magazin specijaliziran za odbrambene teme, “Defense News” objavio je krajem septembra da još uvijek traju razgovori sa evropskim zastupništvom američkog “Caterpillara” o razvoju motora za moderni turski tenk, citirajući turske zvaničnike.

Drugim riječima, tenkovi koji navodno treba da budu isporučeni Bosni i Hercegovini još uvijek nisu ni proizvedeni, dok je vojna saradnja između Turske i naše zemlje predmet odlučivanja Parlamentarne Skupštine BiH i ne odvija se ni po čijim “ličnim nalozima”, kako je to ovdje rečeno.

Portal „Vijesti iz regije“ ovaj članak je prvi put objavio u februaru, da bi ga ponovo prenio na svojoj Facebook stranici ove sedmice. “Globalno”  dobija ocjenu lažna vijest, a “Vijesti iz regije”, “Novi horizonti”, “Najbolji portal” i “Yugo portal”, koji su vijest prenijeli, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 23. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me