Lažna vijest o tenkovima iz Turske

Pružajući svoj doprinos histeriji o pojačanom naoružavanju u regionu, portal „Vijesti iz regije“ je ove sedmice „reciklirao“ svoju staru objavu pod naslovom „I Bosna se naoružava: Turska vojska poklanja 10 novih tenkova i 10 napadačkih helikoptera!“. Članak se inicijalno pojavio na portalu “Globalno” pod malo drugačijim naslovom: “Srpska na nogama: I Bosna se naoružava: turska vojska poklanja OSBiH 10 novih Altay tenkova i 10 T129 napadačkih helikoptera! Ima samo 1 uslov!”, u februaru ove godine. “Vijesti iz Regije” prenijele su članak nekoliko dana kasnije, a potom ponovo ove sedmice.

Ocijenjeni članci
Globalno Lažna vijest; Sarajevo Grad Prenošenje lažnih vijesti; Novi horizonti Prenošenje lažnih vijesti; Najbolji portal Prenošenje lažnih vijesti; Yugo portal Prenošenje lažnih vijesti;

U članku se ne navode nikakvi izvori za tvrdnju koja slijedi:

 „Ministarstvo odbrane Republike Turske donijelo je odluku da Oružanim snagama BiH pokloni 10 najnovijih tenkova Altay turske proizvodnje i 10 napadačkih helikoptera T129 isto turske proizvodnje“.
“Ova donacija će biti realizirana čim se usaglase Ministarstvo odbrane BiH, predsjedništvo BiH i ministarstvo odbrane Republike Turske. Donacija dolazi po ličnom nalogu predsjednika Turske Erdogana zbog sve većih tenzija na području Balkana i BiH.”

 

„Vijesti iz regije“ idu dalje i navode da je uslov za isporuku oružja da „i tenkovi i helikopteri budu smješteni u Federaciju BiH i pod upravljanje bošnjačke komponente OSBIH“.

Krenimo redom. Prije svega, od 2006. godine postoje samo jedinstvene Oružane snage BiH, čiji je vrhovni komandant Predsjedništvo BiH i koje funkcionišu na teritoriji cijele zemlje, te ne postoji nikakva „bošnjačka komponenta“ Oružanih snaga BiH. Iz teksta je evidentno da same institucije BiH nadležne za ova pitanja, odnosno Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, nisu konsultovane prije objave ove “informacije”.

Dalje, postoji samo jedan dokument koji reguliše vojnu saradnju između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, a to je „Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske“. Ovaj sporazum, prije nego što stupi na snagu, svake godine mora ratificirati Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine. Aktuelni sporazum nema nikakvih odredaba koje bi potvrdile navode iz članka “Vijesti iz regije”.

SADRŽAJ VAŽEĆEG SPORAZUMA IZMEĐU BIH I TURSKE

Sporazum za 2017. godinu ratificiran je na sjednici Parlamentarne Skupštine BiH održanoj 1. februara. Ukupna vrijednost sporazuma je 250.000 turskih lira i ne uključuje snabdjevanje oruđem i oružjem, nego se odnosi isključivo na „troškove transporta, ishrane i smještaja, kotizacije za kurseve, kao i troškove transporta koji su vezani za zvanične posjete Republici Turskoj od strane osoblja iz sastava OS BiH koje dolazi da pohađa kratkoročne kurseve (koji traju maksimalno mjesec dana) a koji su obezbjeđeni/koordinirani od strane centara za obuku u strukturi Oružanih snaga Turske kao što su PfP Centar za obuku, Centar izvrsnosti za odbranu protiv terorizma i Centar multinacionalne pomorske sigurnosti u Turskoj“.

Pored toga, Turska jeste razvila tenk pod nazivom „Altay“, ali njegova serijska proizvodnja još uvijek nije ni započela. Vodeći turski dnevnik Hurriyet je 17.11.2017. objavio u svom engleskom izdanju da je turski Otokar tek podnio prijedlog za masovnu, odnosno serijsku proizvodnju „Altaya“. Dva dana kasnije, istu vijest je objavio i specijalizirani časopis za odbrambene teme “Jane's Defense Weekly” u članku na svom portalu. Također, još jedan magazin specijaliziran za odbrambene teme, “Defense News” objavio je krajem septembra da još uvijek traju razgovori sa evropskim zastupništvom američkog “Caterpillara” o razvoju motora za moderni turski tenk, citirajući turske zvaničnike.

Drugim riječima, tenkovi koji navodno treba da budu isporučeni Bosni i Hercegovini još uvijek nisu ni proizvedeni, dok je vojna saradnja između Turske i naše zemlje predmet odlučivanja Parlamentarne Skupštine BiH i ne odvija se ni po čijim “ličnim nalozima”, kako je to ovdje rečeno.

Portal „Vijesti iz regije“ ovaj članak je prvi put objavio u februaru, da bi ga ponovo prenio na svojoj Facebook stranici ove sedmice. “Globalno”  dobija ocjenu lažna vijest, a “Vijesti iz regije”, “Novi horizonti”, “Najbolji portal” i “Yugo portal”, koji su vijest prenijeli, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 23. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me