Raskrinkavanje.ba

Yugo portal → SRPSKA NA NOGAMA: I BOSNA SE NAORUŽAVA : TURSKA VOJSKA POKLANJA 10 NOVIH TENKOVA I 10 NAPADAČKIH HELIKOPTERA!

18.07.2017
Tekst članka

Ministarstvo odbrane Republike Turske donijelo je odluku da Oružanim snagama BiH pokloni 10 najnovijih tenkova Altay Turske proizvodnje i 10 napadačkih helikoptera T129 isto Turske proizvodnje.

Altay tenkovi su zadnja generacija najmodernijih tenkova opremljenih po najsavremenijem standardu i prema statistikama su bolji od Izraelskih Merkava tenkova koji su se pokazali moćnim u dosta operacija..

Pored 10 tenkova koliko Turska želi pokloniti OSBiH također u Bosnu stižu i napadački helikopteri ali pod jednim uslovom da i tenkovi i helikopteri budu smješteni u Federaciju BiH i pod upravljanje Bošnjačke komponente OSBIH.

Ovi helikopteri su zastrašujuće zvijeri koje dostižu brzinu do 300 kmh i naoružani su svime i svačim, od raketa do mitraljeza.
Proizvode se u Turskoj i licenca je čisto Turska. Ovim helikopterima BiH nebo će biti mnogo sigurnije jer sposobnostima i performansama ovih letjelica mogu zavidjeti i neki napadački avioni..

Ova donacija će biti realizirana čim se usaglase Ministarstvo odbrane BiH, predsjedništvo BiH i ministarstvo odbrane Republike Turske. Donacija dolazi po ličnom nalogu predsjednika Turske Erdogana zbog sve većih tenzija na području Balkana i BiH.

Vrijednost donacije je oko 450 miliona maraka jer uz tenkove i helikoptere dolazi i prateća oprema kao i određene rakete!

Članak indeksiran 23.12.2017. Zadnji put osvježen 23.12.2017.

Ocijenjeno u analizi