Raskrinkavanje.ba

IS Radio → Ideja Bojana Mandića o osnivanju udruge za stariju populaciju

27.10.2020
Tekst članka

Naš sugrađanin Bojan Mandić, razmišljajući o potrebama starije populacije Istočnog Sarajeva, došao je na ideju da osnuje humanitarnu organizaciju, koja bi se zvala "Velika radosna srca" (VRS).

U izjavi povodom osnivanja organizacije Mandić je rekao da će cilj te organizacije ili udruge građana biti omogućiti starijem stanovništvu provođenje slobodnog vremena u druženju, uključivanju u društvene igre, te da će se rad organizacije temeljiti isključivo na tradiciji, kulturi i običajima srpskog naroda.

„ Siguran sam da je moja životna priča gotovo ista ili slična priči velikog broja sarajevskih Srba. Po povratku u Sarajevo, odakle sam pobjegao s obitelji, pokušao sam živjeti u tom gradu. U jednom trenutku odlučio sam se skrasiti i ostati u Istočnom Sarajevu, gradu na koji sam ponosan. Svjedočio sam urbanizaciji i rastu Istočnog Sarajeva, dugi niz godina “- kaže Mandić.

Kaže da je siguran da se kvaliteta života građana može poboljšati jer smatra da infrastruktura nije jedini parametar koji ljude čini sretnima.

" Moji susjedi su stanovnici grada heroja koji zaslužuju da budu sigurni, da budu socijalno i zdravstveno zaštićeni i u svakom smislu ponosni i sretni. "Razmišljajući o potrebama naše starije populacije, smatram da je potrebno osnovati udrugu građana ili humanitarnu organizaciju koja bi se simbolično zvala" Velika radosna srca "(VRS)" - kaže Mandić.

Pravo na članstvo, uz sve pogodnosti, pripadalo bi isključivo stanovnicima Istočnog Sarajeva koji imaju 60 ili više godina ili su status demobiliziranog borca ​​Vojske Republike Srpske, bilo koje generacije.

" Na taj bi način povezali ljude različitih staleža, različitih dobi i profila ličnosti. Naravno, svi građani Istočnog Sarajeva imali bi pristup objektu koji bi sadržavao veći broj društvenih igara “- kaže Mandić.

Mandić dodaje da bi se zgrada ove udruge ili organizacije sastojala od restoranskog kompleksa, prostorije za društvene igre, a u njoj bi bila i javna kuhinja.

" Javna kuhinja pomogla bi poboljšanju životnih uvjeta socijalno ugroženog stanovništva Istočnog Sarajeva." Također, unutar ovog objekta bila bi uređena zelena površina za šetnju ", rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, udruženje "Velika Radosna Srca" financiralo bi se dijelom iz proračuna Grada Istočno Sarajevo i općine Istočno Novo Sarajevo.

"Djelomično bi se financirao donacijama naših prijatelja, a na kraju bi se dio prihoda ostvario na komercijalnoj osnovi od usluga koje pružaju restoran i društvene igre. Mislim da bi s domaćim pristupom s vremenom ova udruga postala samoodrživa, odnosno da bi se njezino financiranje sve više financiralo pružanjem usluga, a sve manje iz proračuna "- ističe Mandić.

Dodaje da je podršku u realizaciji ove ideje prepoznao u politici Srpske demokratske stranke, te da se u toj stranci sluša mišljenje pojedinaca te da može slobodno reći što misli i predložiti rješenje.

"Zbog toga sam odlučio nastaviti svoju borbu za poboljšanje uvjeta i kvalitete života građana djelujući kao član Srpske demokratske stranke i njen kandidat za vijećnika u Skupštini općine Istočno Novo Sarajevo", rekao je Mandić i pozvao sve glasače ova bi se ideja mogla ostvariti.

Dodaje da je ovo prilika za zajedničku izgradnju općine Istočno Novo Sarajevo i Republike Srpske, koja bi, prema njegovim riječima, trebala biti prilagođena svim ljudima koji u njoj žive.

Mandić kaže da u ovom projektu i ideji ima podršku kandidata SDS-a za gradonačelnika Istočnog Novog Sarajeva Dragana Vlačića i kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslava Lučića.

IZVOR KATERA

Članak indeksiran 17.11.2020. Zadnji put osvježen 17.11.2020.

Ocijenjeno u analizi