Imaju svrhu: Evo što vam sve mogu otkriti naljepnice na voću

Izvor/medij: 24 sata hr
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Osim naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inozemstva

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi niti ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko tko zna što te deklaracije znače.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pusti

Close

Novi trendovi u prehrani: Jedite iznutrice, a u hranu dodajte i kolagen u prahu | Video: 24sata/pixsell

No, one nisu tamo bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inozemstva, a ovo je značenje tih brojeva:

ODVOJITE VRIJEME ZA SEBE14 savjeta za bolje raspoloženje

Stressed young woman sitting on sofa

Naljepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takvi limuni su primjerice označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

24sata

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija jamstvo je uzgoja bez gnojiva i pesticida. Primjerice, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Primjerice, takve banane imaju na sebi brojku 84011.

BOJE I UTJECAJ NA SANBijela boja posteljine baš i nije najbolji izbor za spavaću sobu

(c) Sandyche | Dreamstime.com

Što jamči deklaracija 'eko'

Da bi voće i povrće nosili oznaku “eko”, moraju biti ispunjeni i uvjeti koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne smije prskati kemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na umjetan način produžuju rok trajanja i održavaju privid svježine.

Pixsell

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Razlika između 'prirodno' i 'eko'

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju certifikate, niti je njihova proizvodnja sustavno kontrolirana, a nema podataka ni o korištenju konzervansa.

Članak indeksiran 07. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me