Raskrinkavanje.ba

Srna → "INFOSRPSKA": GAF AMERIČKOG AMBASADORA NELSONA

11.03.2019
Tekst članka

SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson osudio je to što su pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu, polaganjem vijenaca, mirno i dostojanstveno obilježili godišnjicu hapšenja đenerala Draže Mihailovića.

 

"Tako je ambasador Nelson, tek što je stupio na novu dužnost, napravio gaf nedostojan diolomate tako velike i moćne države, čiji je predsjednik /Hari/ Truman svojevremeno odlikovao generala Dražu Mihailovića najvećim ordenom te zemlje. Kao i proteklih godina, tako su se i juče pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili mirno u Višegradu i odali počast komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću", navodi se u tekstu koji je objavio portal "Infosrpska".

Za razliku od Nelsona, dodaje se u tekstu, američki ambasador u Srbiji Kajl Skat redovno, svake godine od kako je ambasador u Beogradu, prisustvuje obeležavanju godišnjice operacije "Halijard" u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje su za vrijeme Drugog svjetskog rata četnici sa mještanima spasili 500 američkih vazduhoplovaca.

"Uvijek bi na tom mjestu rekao da je važan događaj koji govori o junaštvu Srba - četnika koji su spasili američke vojnike, čuvali ih, hranili dok nisu evakuisani nazad u Ameriku. Skat je davno rekao da se u američkoj javnosti ne zna mnogo o operaciji 'Halijard' i da bi trebalo više govoriti o tome", podsjeća se u tekstu.

Predsjednik SAD Hari Truman odlikovao je generala Dražu Mihailovića, ali to, dodaje se u tekstu, očigledno novi američki ambasador ne zna, jer onda ne bi rekao ništa protiv polaganja vijenaca u čast Draže Mahailovića u Višegradu, već bi i sam prisustvovao. 

"Ovako se stavio na stranu potomaka fašističkih sluga i 'Handžar divizije' iz Sarajeva. A tek je počeo svoj ambasadorski mandat. Kakav gaf?!", zaključuje se u tekstu koji je objavio portal "Infosrpska".

Članak indeksiran 14.03.2019. Zadnji put osvježen 16.03.2019.

Ocijenjeno u analizi