Raskrinkavanje.ba

RTRS, Srna i Infosrpska: O ravnogorcima i Draži Mihailoviću sve najbolje

BIH se desetog marta, na dan postrojavanja dvije stotine pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu podijelila na one koji četništvo smatraju fašističkom ideologijom sa krvavom istorijom u Drugom svjetskom ratu, kao i u ratu između 1992. i 1995. i na one koji su za četništvo tražili objašnjenja, razumijevanje ili pružali podršku.

Mnogobrojni mediji, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regiona, pisali su i izvještavali o okupljanju pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, odakle su se mogle čuti ne samo uvrjedljive nego i prijeteće poruke u kojima se poziva na novo krvoproliće.

'Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina” naslov je velikog broja članaka koji su izvještavali o ovom događaju. Vlada Kantona Sarajevo je naknadno podnijela i krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta Višegrad. Iako je ovaj događaj, kao i prijeteće poruke upućene sa „smotre“, izazvao velike i burne reakcije u javnosti, javni servis entiteta Republika Srpska odlučio je da o tome izvijesti sa nekoliko preuzetih članaka sa anonimnog portala “Infosrpska” koji se doimaju kao podrška ravnogorcima.

U dnevniku emitovanom 10. marta, na dan okupljanja u Višegradu, „RTRS“ ni jednu jedinu riječ nije posvetio ovom događaju. Ovako naime izgleda najava dnevnika koji na „RTRS-u“ počinje u 19:30.

„Srpski narod i srpska crkva neće ostati na cjedilu, poruka nakon sastanka državnog rukovostva Srbije sa patrijarhom Irinejom.
- U padu aviona u Etiopiji poginulo 157 putnika; Među stradalima i državljanin Srbije.
- Do kraja mjeseca Amerikanci vraćaju dva pripadnika ISIL-a u BiH!
- Bez struje - težak život srpskih povratnika u Trubar kod Bihaća.
- Pravilo koje mnogi izbjegavaju - zašto poljoprivrednici ne atestiraju prskalice za zaštitne tretmane na njivama i voćnjacima.“

Također, “RTRS” nije objavila niti jednu od brojnih reakcija na ovaj događaj, bilo da se radi o reakcijama udruženja građana, političkih partija ili međunarodne zajednice u BiH. I da ne bi bilo zabune da je riječ o propustu ili grešci, “RTRS” je, nakon skoro cjelodnevnih reakcija na uznemirujuće fotografije i video snimke četničkog skupa u Višegradu, 10. marta prenio saopštenje Granične policije BiH, koja se proglasila nenadležnom za skupove izvan graničnog pojasa, pod naslovom „Višegrad: Nije bilo incidenata i bezbjednosno interesantnih osoba“.

Sa druge strane, istog dana kada je skup u Višegradu održan, na portalu “Infosrpska” objavljen je, između ostalog, i članak pod naslovom “Istorijska činjenica - Sikorski, Truman i De Gol odlikovali đenerala Dražu”. Ubrzo je članak u izvornom obliku završio i na portalima “RTRS”-a i novinske agencije “Srna”.

Predsjednik Poljske Vladislav Sikorski, predsjednik USA Hari Truman i predsjednik Francuske Šarl De Gol. Oni su odlikovali generala Dražu Mihailovića, antifašistu, komandanta Kraljevske vojske u otadžbini.
To su istorijske činjenice a ne one laži koje pokušavaju da plasiraju neznalice poput srbomrzaca iz Federacije BiH, Džaferović, Nikšić, Zvizdić i ini.
Ko je u pravu Truman, Sikorski i De Gol ili ova trojica sarajlija koji bi da prekrajaju istoriju  samo kad treba Srbe napadati.

Ovaj članak anonimnog portala “Infosrpska” i saopšenje Granične policije predstavljaju jedina dva pomena skupa u Višegradu na javnom servisu Republike Srpske i na njenoj zvaničnoj web stranici, onog dana kada je održan.

Dan kasnije, reakciju Američke ambasade portal „Infosrpska“ je analizirao u članku objavljenom pod naslovom „Gaf američkog ambasadora Nelsona“, koji je ponovo prenijela i “RTRS”, ali i novinska agencija “Srna”:

Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson osudio je to što su pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu, polaganjem vijenaca, mirno i dostojanstveno obilježili godišnjicu hapšenja đenerala Draže Mihailovića.
- Tako je ambasador Nelson, tek što je stupio na novu dužnost, napravio gaf nedostojan diolomate tako velike i moćne države, čiji je predsjednik /Hari/ Truman svojevremeno odlikovao generala Dražu Mihailovića najvećim ordenom te zemlje. Kao i proteklih godina, tako su se i juče pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili mirno u Višegradu i odali počast komandantu Јugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću - navodi se u tekstu koji je objavio portal Infosrpska.

Pored članka “Infosrpske” objavljenog na portalu, javni servis je okupljanje u Višegradu pomenuo konačno i u svom televizijskom programu u “Dnevniku 2” emitovanom 11. marta. Snimak priloga je objavljen i na portalu “RTRS”-a, a prilog donosi izjavu Predsjednika Vlade RS, Radovana Viškovića:

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je iz medija upoznat o osudama skupa u Višegradu u organizaciji Ravnogorskog pokreta, ali da bi BiH trebalo da donese zakon kojim će ovo pitanje biti uređeno za sve jednako i kojim bi tačno bile propisane procedure.
- Ne bih favorizovao jedne ili osuđivao druge, imamo takvih slučajeva na sve tri strane. Podržavam ovo što je u Austriji urađeno kada je riječ o obilježavanju u Blajburgu. Ne može se jedan skup pretvoriti u političke poruke, u izazivanje mržnje ili određenih netrpeljivosti - rekao je Višković novinarima komentarišući jučerašnje obilježavanje 73 godine od hapšenja Draže Mihailovića koje je u Višegradu organizovao Ravnogorski pokret. (...)
Višković smatra da se jučerašnjem događaju pridaje mnogo medijskog prostora.

Ponovo, sam događaj niti poruke koje su sa njega upućene nije osuđen, niti na bilo koji način kritički tretiran.

Treći članak preuzet sa portala “Infosrpska” objavljen 12. marta na “RTRS”-ovoj i “Srninoj” web-stranici pod naslovom „Za Regana je đeneral Draža bio heroj“, ponovo prikazuje Dražu Mihailovića kao heroja:

Komandant Јugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. februara 1943. godine odlikovan je Ratnim krstom, najvišim francuskim vojnim odličjem. (...)
Ovaj portal prenosi da je Ronald Regan, guverner Kalifornije i američki predsjednik, 8. septembra 1979. godine, između ostalog, napisao da "konačna tragedija Dragoljuba Mihailovića ne može da izbriše iz sjećanja njegovu herojsku i često usamljeničku borbu protiv dvostruke tiranije koje su savladale njegov narod - nacizma i komunizma".

S obzirom na činjenicu da je Javni servis Republike Srpske vrlo pristrasno i neprofesionalno pristupio izvještavanju, pritom nenavodeći ni u jednom svom članku ništa od sadržaja viđenog u Višegradu tog dana, kao i na to da sam događaj ni na koji način nije kritički tretiran, njihovo izvještavanje ocjenjujemo kao pristrasno. Ocjenu pristrasno izvještavanje će dobiti i svi članku portala “Infosrpska” i novinske agencije “Srna”.

Napominjemo i da smo poslali upit "RTRS"-u, na koji do trenutka pisanja ove analize nismo dobili odgovor. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 10.03.2019

RTRS: Dnevnik 2

Dnevnik 2

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 10.03.2019

RTRS: Višegrad: Nije bilo incidenata i bezbjednosno interesantnih osoba

U zaštitnom pojasu i na graničnim prelazima u zoni odgovornosti Јedinice granične policije BiH u Višegradu danas ni prethodnih dana nije održan javni...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 10.03.2019

Infosrpska: ISTORIJSKE ČINJENICE

Predsjednik Poljske Vladislav Sikorski, predsjednik USA Hari Truman i predsjednik Francuske Šarl De Gol. Oni su odlikovali generala Dražu Mihajlovića,...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 10.03.2019

RTRS: Istorijska činjenica - Sikorski, Truman i De Gol odlikovali đenerala Dražu

Predsjednik Poljske Vladislav Sikorski, predsjednik SAD Hari Truman i predsjednik Francuske Šarl De Gol svojevremeno su odlikovali đenerala Dragoljuba...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 10.03.2019

Srna: ISTORIJSKA ČINjENICA - SIKORSKI, TRUMAN I DE GOL ODLIKOVALI ĐENERALA DRAŽU

BANjALUKA, 10. MARTA /SRNA/ - Predsjednik Poljske Vladislav Sikorski, predsjednik SAD Hari Truman i predsjednik Francuske Šarl De Gol svojevremeno su...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 11.03.2019

Infosrpska: GAF AMERIČKOG AMBASADORA NELSONA

Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson,osudio je to što su pripadnici Ravnogorskog pokreta u nedjelju u Višegradu , polaganjem vijenaca, mirno i do...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 11.03.2019

RTRS: Infosrpska: Gaf američkog ambasadora Nelsona

Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson osudio je to što su pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu, polaganjem vijenaca, mirno i dostojanstveno...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 11.03.2019

Srna: "INFOSRPSKA": GAF AMERIČKOG AMBASADORA NELSONA

SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson osudio je to što su pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu, polaganjem vij...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 11.03.2019

RTRS: Dnevnik 2

Dnevnik 2

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 11.03.2019

RTRS: Višković: BiH da usvoji jednoobrazan zakon za sve

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je iz medija upoznat o osudama skupa u Višegradu u organiz...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.03.2019

Infosrpska: ZA REGANA JE ĐENERAL BIO HEROJ

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović je, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. februara 1943. godine odlikovan Ra...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.03.2019

RTRS: Infosrpska: Za Regana je đeneral Draža bio heroj

Komandant Јugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. februara 1943. godine odlikovan...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.03.2019

Srna: ZA REGENERACIJU DENERAL DRAŽA BIO HEROJ

- Zapovjednik Vojske Jugoslavije u zemlji, general Dragoljub Draža Mihailović, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. veljače 1943. godine, nagrađen...

 • Pristrasno izvještavanje