Raskrinkavanje.ba

Srna → ZA REGENERACIJU DENERAL DRAŽA BIO HEROJ

12.03.2019
Tekst članka

- Zapovjednik Vojske Jugoslavije u zemlji, general Dragoljub Draža Mihailović, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. veljače 1943. godine, nagrađen je Križnim ratom, najvećom francuskom vojnom medaljom.

 

Odlikovao ga je Charles de Gaulle, glavni zapovjednik svih francuskih postrojbi i pokreta otpora, ističući kako je Mihailović "legendarni junak koji se nikada nije prestao boriti protiv zajedničkog neprijatelja", prenosi portal "Infosrpska". 

"Predsjednik SAD Hari Truman, i to na prijedlog glavnog zapovjednika savezničkih snaga na Zapadnom frontu i kasnijeg predsjednika SAD Dwighta Eisenhowera, odlikovao je Mihailovića najvišim ordenom koji stranac može dobiti. 

Pukovnik Albert Sajc, izaslanik generala Donovana, šefa OSS-a, glavne američke vojne inteligencije, Mihailović se posebno zahvaljuje Romelovom neuspjehu da uđe u Aleksandriju, "kaže se u tekstu.

Ovaj portal izvješćuje da je Ronald Regan, guverner Kalifornije i američki predsjednik, 8. rujna 1979. godine napisao, između ostalog, da "posljednja tragedija Dragoljuba Mihailovića ne može biti izbrisana iz njegova sjećanja na njegovu herojsku i često usamljenu borbu protiv dvostruke tiranije koja je prevladala njegovu nacizam i komunizam. " 

"Franklin Delano Roosevelt dao je zaslužnim pojedincima luksuznu knjigu pod nazivom" Četiri slobode ". Jedna takva knjiga, Ruzvelt, predstavljena je generalu Mihailoviću, a ona se sada čuva u Beogradu, u arhivi Srpske akademije znanosti i umjetnosti", piše u tekstu objavljenom u portal "Infosrpska".

Članak indeksiran 14.03.2019. Zadnji put osvježen 16.03.2019.

Ocijenjeno u analizi