ZA REGANA JE ĐENERAL BIO HEROJ

Izvor/medij: Infosrpska
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS, Srna i Infosrpska: O ravnogorcima i Draži Mihailoviću sve najbolje

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović je, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. februara 1943. godine odlikovan Ratnim krstom, najvišim francuskim vojnim odličjem.

Odlikovao ga je Šarl de Gol, glavnokomandujući svih francuskih trupa i pokreta otpora, ističući da je Mihailović „legendarni heroj koji nikada nije prestao da se bori protiv zajedničkog neprijatelja”.

Predsednik SAD Hari Truman, i to na predlog glavnokomandujućeg savezničkih snaga na Zapadnom frontu i kasnijeg predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera, odlikovao je Mihailovića najvišim ordenom koji stranac može da dobije.

Pukovnik Albert Sajc, izaslanik generala Donovana, šefa OSS-a, glavne američke vojne obaveštajne službe, Mihailoviću pripisuje posebnu zaslugu što Romel nije uspeo da uđe u Aleksandriju.

Ronald Regan, guverner Kalifornije i američki predsednik, 8. septembra 1979. godine, između ostalog, napisao je:

„Konačna tragedija Dragoljuba Mihailovića ne može da izbriše iz sećanja njegovu herojsku i često usamljeničku borbu protiv dvostruke tiranije koje su savladale njegov narod – nacizma i komunizma.”

Franklin Delano Ruzvelt poklanjao je zaslužnim pojedincima luksuznu knjigu pod naslovom „Četiri slobode”. Jednu takvu knjigu Ruzvelt je poklonio i generalu Mihailoviću i ona se sada čuva u Beogradu, u arhivu Srpske akademije nauke i umetnosti.

Članak indeksiran 14. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me