Raskrinkavanje.ba

Alternativna televizija → "Infosrpska": Prljavi poslovi Soroševog instruktora

21.08.2018
Tekst članka

Stvarni zadatak Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Srbija, BiH..., organizacije koja raspolaže sa ogromnim sredstvima za navodno ispitivanje kriminala i korupcije, jeste da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra koji prekrajaju svijet po svojoj volji, piše portal "Infosrpska.ba".

Isti izvor navodi da je "centar CINS-a za ovaj region u Beogradu, a na čelu mu je Dino Jahić koji raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat "Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu" od ukupno 38 miliona dolara koji je započeo 2016. godine a treba da se završi, gle čuda, u novembru ove godine, čim prođu izbori u BiH". 

"Dino Jahić je inače u dnevnoj službenoj komunikaciji sa poznatim zapadnim organizacijama NED, Fridom haus, EU liberti i sličnima koje od Jahića dobijaju instrukcije kome koliko sredstava da uplate i po kom osnovu. Rušenje vlasti kriminalizacijom CINS radi polutajno samo je još tajna ko konkretno upravlja i u čijem interesu ali se i to može naslutiti", ističe se u tekstu. 

Naglašava se da je "Dino Jahić prošao ozbiljne kurseve u posljednje četiri godine u SAD, od 2017. godine je postavljen od Soroš fondacije za koordinatora iztraživačkog projekta Centra za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije u jugoistočnoj Evropi". 

"Dodjeljivao je sredstva novinarima koji su radili na panamskim papirima i još mnogo toga. Dobro obaviješteni poznavaoci njegovog rada tvrde da je sada i instruktor jednoj grupi mađarskih studenata za rad protiv predsjednika Mađarske Viktora Orbana inače ljutog protivnika Džordža Soroša, Jahićevog naredbodavca", navodi se u tekstu. 

Podsjetivši da su tekstovi CINS-a prethodili svim većim udarima u regionu, portal "Infosrpska" ocjenjuje da je zanimljivo da nema nikakvih projekata koji obrađuju kriminal u Crnoj Gori, te bi se po radu CINS-a moglo reći da u toj zemlji nema kriminala,  piše portal "Infosrpska.ba". 

"CINS se posljednjih mjeseci posebno bavi Republikom Srpskom i predsjednikom (Miloradom) Dodikom, pojačano nakon što je ljuti protivnik Džordža Soroša, Stiv Benon imao kontakt sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i ukazao na sve prljave poslove Soroša i njegovih pojedinaca i organizacija, u našem regionu poput Jahića i CINS-a", zaključuje se u tekstu portala "Infosrpska.ba".

Članak indeksiran 24.08.2018. Zadnji put osvježen 24.08.2018.

Ocijenjeno u analizi