Raskrinkavanje.ba

Crna Hronika BIH → Iran se obrukao: Od lansiranih 300 dronova čak 99% ih presretnuto

14.04.2024
Tekst članka

Iranski napad na Izrael s više od 300 dronova i projektila završen je bez težih posljedica nakon što ih je većina presretnuta i oborena.

Dio dronova i projektila lansiran je prema izraelskoj teritoriji i iz Iraka i Jemena.

Izraelska vojska objavila je da je većina bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sistemom protivzračne odbrane uz saradnju s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su stigle do izraelske teritorije.

Izraelski mediji tvrde da su američke i britanske snage presrele više od 100 bespilotnih letjelica kojima je Iran napao Izrael.

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, a ranjena je jedna djevojčica. Oštećeno je jedno vojno postrojenje na jugu Izraela.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari potvrdio je da je 99 posto lansiranih dronova i projektila presretnuto.

“Iran je krenuo u veoma ozbiljnu akciju koja gura regiju prema eskalaciji”, dodao je.

Iranska mislija pri UN-u objavila je da je iranska vojna akcija provedena na osnovu člana 51. Povelje UN-a koji se odnosi na legitimnu odbranu.

“Ova akcija je odgovor na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku”, objavilli su.

Istakli su da se ovom akcijom odmazda za napad Izraela na iranski konzulat u Siriji može smatrati završenom. Dodali su da će odgovor Irana biti znatno oštriji u slučaju da izraelski režim napravi još jednu grešku. Također su naglasili da je “ovo sukob između Irana i odmetničkog izraelskog režima, od kojeg se SAD mora držati podalje”.

Izraelski mediji pišu da se može očekivati značajan odgovor Izraela. Jutros su pokrenuti i žestoki napadi na Izrael iz Libana.

Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7.30 sati u nedjelju. Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada, prenosi Faktor.

Članak indeksiran 16.04.2024. Zadnji put osvježen 17.04.2024.

Ocijenjeno u analizi