Iranka tjerala muža da oženu bolesnu prijateljicu, dijagnoza bila pogrešna

Izvor/medij: Crna Gora
Ocjena: Neprovjereno
Raskrinkano u: Hina o slučaju u Iranu: Poligamijom do zdravlja

Slučaj žene koja je prisilila supruga da se oženi njenom prijateljicom jer je mislila da umire od raka, prije nego što je saznala da je dijagnoza pogrešna, okrenuo je naglavačke iranski porodični zakon.

Pošto je dobila dijagnozu da ima terminalnu bolest, Mahtob, 35-godišnja majka dvoje djece, rekla je suprugu da se oženi njenom najboljom prijateljicom prije nego što umre.

Nova supruga brzo je zatrudnjela, a tada se ispostavilo da Mahtabina dijagnoza pogrešna.

Sada Mahtab želi da porodični sud prisili supruga, Muhameda, da se razvede od nove žene. Da sve poprima obrise prave serije, muž Muhamed se opire.

Mathab tvrdi da je željela najbolje za svoju porodicu, ali sada, u svjetlu pogrešne dijagnoze, “zamjenska” supruga mora da ode.

Bilo kako bilo, sa ovakim se slučajem nijesu se susreli ni najiskusniji iranski advokati.

Muhamed tvrdi da su i on Mahtabina prijateljica bili protiv njene sugestije, ali ih je ona prisilila insistirajući da ispune njenu posljednju želju.

Iako prvobitno nije htio drugu ženu, Muhamed kaže da sada ne može trudnicu da izbaci na ulicu. Pristaje da živi sa obje supruge i brine se za njih što je po islamskom iranskom porodičnom zakonu moguće. Sa druge strane, Mahtob na to ne pristaje.

Sudija Behrus Mohadšeri, koji vodi slučaj, kaže da mu je uprkos decenijskom iskustvu na porodičnom sudu ovo potpuno nova teritorija, pa je zato uzeo za sebe dodatno vrijeme za razmišljanje i donošenje poštene odluke.

article>section> Izvor: Cafe Del Montenegro

Članak indeksiran 21. 03. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me