Raskrinkavanje.ba

Vesti 24s → Irska ukinula sve mere! Ni kovid potvrde više nisu obavezne!

26.01.2022
Tekst članka

Irska vlada od subote ujutro ukida gotovo sve mere za sprečavanje širenja korona virusa, javila je irska televizija RTE, a prenosi Bi-Bi-Si.

To znači da kupci više neće morati da pokazuju kovid propusnice da bi ušli u različite objekte. Barovima, restoranima i noćnim klubovima takođe će biti dozvoljeno da se vrate na svoje uobičajeno radno vreme. Ali pravila o nošenju maski u javnom prevozu i većini javnih zgrada za sada ostaju na snazi. Putnici će i dalje morati da koriste kovid sertifikate, koji pokazuju digitalne dokaze o njihovom statusu vakcinacije ili nedavnim rezultatima testiranja, da putuju u inostranstvo.

Međutim, sadašnja ograničenja za broja ljudi koji mogu da prisustvuju događajima se ukidaju. Vlada takođe ukida svoja pravila o radu od kuće kako bi olakšala “postepeni povratak” na posao, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministri su se sastali u petak da razgovaraju o preporukama Nacionalnog tima za vanredne situacije javnog zdravlja (Nphet). Nphet je u četvrtak uveče dao podršku ukidanju većine mera uvedenih da bi se zaustavilo širenje varijante omikrona.

– Svakako mislim da je stav cele vlade da ako više ne postoji zdravstveno obrazloženje za bilo koje određeno ograničenje, onda nema političkog obrazloženja za to, ali postoje stvari koje treba razraditi kako bi nešto trenutno nelegalno postalo legalno – rekao je zamenik irskog premijera Leo Varadkar.

Članak indeksiran 02.02.2022. Zadnji put osvježen 02.02.2022.

Ocijenjeno u analizi