Islamska zajednica huška na gay pride u Sarajevu: "To je teški grijeh"

Izvor/medij: Bazirano
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: HINA i Index: Različito predstavljanje istih poruka

ISLAMSKA zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je muslimanske vjernike da ne sudjeluju na nedjeljnoj homoseksualnoj Paradi ponosa u Sarajevu nazivajući je teškim grijehom, dok je na portalu Katoličkog tjednika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu.

U svim džamijama pročitan proglas

U svim džamijama u petak je nakon vjerskog obreda pročitan stav vijeća muftija o najavljenoj prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa koja će se u Sarajevu održati u nedjelju. Pozivajući se na odredbe iz Kurana, u poruci se navodi kako islam afirmira brak muškarca i žene te obitelji "potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i obitelji kao osnovne ćelije ljudskog društva".

Jasno je navedeno kako homoseksualnost smatra "grijehom i razvratom i kao takav zabranjenim".

"Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije velikih grijeha. Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma tko bio, nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog osonog uvjerenja i orijentacije", naveli su u zajedničkoj poruci (hutbi) vjerski službenici u džamijama u petak.

Više muslimanskih udruženja usprotivila se održavanju Parade ponosa u Sarajevu ocjenjujućo kako se njome remete tradicionalne vrijednosti Bošnjaka muslimana.

Najdalje u huškanju otišli Mladi muslimani

Najdalje su s ocjenama otišli iz udruženje Mladi muslimani iz Sarajeva koji su nedjeljnu homoseksualnu paradu nazvali paradom srama i zlom te su pozvali bošnjačke političare, Islamsku zajednicu i intelektualce, te građane da je bojkotiraju, dok su potporu međunarodnih dužnosnika ovome okupljanju ocijenili neprijateljskom i destruktivnom.
U autorskom komentaru glavni urednik Katoličkog tjednika velečasn Josip Vajdner je ocijenio kako je održavanje homoseksualne parade i promoviranje tih vrijednosti protivno nauku Katoličke Crkve.
„Stoga, Katolička Crkva nikada neće moći poduprijeti bilo kakve zahtjeve koji u temelju imaju relativiziranje pa i amnestiranje grijeha. Odatle ne može poduprijeti ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje“, naveo je velečasni Vajdner.

On je zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu "sramota za ovaj grad", ali je istodobno naglasio "kako bi još veća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, netko strada".
Na zgradi veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava duginih boja uoči prve bosanskohercegovačke homoseksualne povorke. Američki veleposlanik Eric Nelson, koji je deklarirani homoseksualac, je najavio kako će sudjelovati u povorci zajedno sa svojim partnerom kako bi na taj način dao potporu pripadnicima LGBTIQ zajednice.
Za vrijeme održavanja prvog homoseksualnog skupa u nedjelju u glavnom gradu BiH angažirano je 1100 policajaca, posebni snajperski timovi i zaštitari, a bit će postavljene betonske zapreke uz sporedne prometnice u središtu grada kojom je predviđeno kretanje kolone.

Predviđeno je i održavanja protuskupa koji bi trebao promovirati vrijednosti obitelji.

Članak indeksiran 12. 09. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me