Raskrinkavanje.ba

Cronika.hr → Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržavanje od nasilja

06.09.2019
Tekst članka

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je u petak muslimanske vjernike da ne sudjeluju na nedjeljnoj homoseksualnoj Paradi ponosa u Sarajevu nazivajući je teškim grijehom, dok je na portalu Katoličkog tjednika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu. 

 

U svim džamijama u petak je, nakon vjerskog obreda, pročitan stav vijeća muftija o najavljenoj prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa, koja će se u Sarajevu održati u nedjelju. Pozivajući se na odredbe iz Kurana, u poruci se navodi kako islam afirmira brak muškarca i žene te obitelji “potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i obitelji kao osnovne ćelije ljudskog društva”.

Jasno je navedeno kako homoseksualnost smatra grijehom i razvratom i kao takav zabranjenim. Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije velikih grijeha. Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma tko bio, nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog osonog uvjerenja i orijentacije“, naveli su u zajedničkoj poruci (hutbivjerski službenici u džamijama u petak.

Muslimanske udruge osudile održavanje Parade ponosa

Više muslimanskih udruženja usprotivilo se održavanju Parade ponosa u Sarajevu, ocjenjujući kako se njome remete tradicionalne vrijednosti Bošnjaka muslimana.
Najdalje su s ocjenama otišli iz udruženje Mladi muslimani iz Sarajeva koji su nedjeljnu homoseksualnu paradu nazvali paradom srama i zlom, te su pozvali bošnjačke političare, Islamsku zajednicu i intelektualce, te građane da je bojkotiraju, dok su potporu međunarodnih dužnosnika ovome okupljanju ocijenili neprijateljskom i destruktivnom.

Parada ponosa sramota za Sarajevo

U autorskom komentaru glavni urednik Katoličkog tjednika velečasni Josip Vajdner je ocijenio kako je održavanje homoseksualne parade i promoviranje tih vrijednosti protivno nauku Katoličke Crkve.
Stoga, Katolička Crkva nikada neće moći poduprijeti bilo kakve zahtjeve koji u temelju imaju relativiziranje pa i amnestiranje grijeha. Odatle ne može poduprijeti ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje“, naveo je velečasni Vajdner. On je zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu “sramota za ovaj grad”, ali je istodobno naglasio “kako bi još veća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, netko strada”.

Na zgradi veleposlanstva SAD-a zastava duginih boja

Na zgradi veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava duginih boja uoči prve bosanskohercegovačke homoseksualne povorke. Američki veleposlanik Eric Nelson, koji je deklarirani homoseksualac, je najavio kako će sudjelovati u povorci zajedno sa svojim partnerom kako bi na taj način dao potporu pripadnicima LGBTIQ zajednice.
Za vrijeme održavanja prvog homoseksualnog skupa u nedjelju u glavnom gradu BiH angažirano je 1100 policajaca, posebni snajperski timovi i zaštitari, a bit će postavljene betonske zapreke uz sporedne prometnice u središtu grada kojom je predviđeno kretanje kolone.

Predviđeno je i održavanje protuskupa koji bi trebao promovirati vrijednosti obitelji.

IZVOR HINA

Članak indeksiran 12.09.2019. Zadnji put osvježen 12.09.2019.

Ocijenjeno u analizi