ISLAND JE TESTIRAO CIJELU POPULACIJU NA KORONU: Ono što su shvatili je NEVJEROVATNO!

Izvor/medij: Novi
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ne, Island nije testirao cijelu populaciju na koronavirus SARS-Cov-2

Dok se zemlje širom svijeta bore da zadrže širenje koronavirusa, Island radi nešto čini drugačije od ostalih - a pristup bi mogao imati mnogo veći uticaj na naše razumijevanje virusa.

Mala ostrvska država od 364.000 stanovnika sprovodi opsežna testiranja među svojom populacijom, što ga čini najnovijom državom koja je postavila agresivno testiranje u središte svoje borbe protiv pandemije.

Ali - što je najvažnije - testiranje takođe uključuje ljude koji ne pokazuju simptome bolesti. Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu. Broj pojedinaca koje su testirali zdravstveni organi zemlje i biotehnološka firma deCode Genetics - 3.777 - u  poređenju sa oko 5.203 u Južnoj Koreji, 2478 u Italiji i 764 u Velikoj Britaniji.

- Stanovništvo Islanda stavlja zemlju u jedinstvenu poziciju da ima veoma visoke mogućnosti testiranja uz pomoć islandske kompanije za medicinsko istraživanje deCode Genetics, koja nudi testiranje velikih razmjera - izjavio je za BuzzFeed News Thorolfur Guðnason, glavni epidemiolog Islanda.

- Ovaj napor je namijenjen dobijanju uvida u stvarnu prevalenciju virusa u zajednici, jer većina zemalja u ovom trenutku najekskluzivnije testira samo one sa simptomima.

Alfons López Tena@alfonslopeztena

Coronavirus’ silent spreaders — Iceland, able to test its entire population, found half of those who tested positive had no symptoms

Embedded video

Od 3.777 osoba testiranih u zemlji, do sada je identifikovan 218 pozitivnih slučajeva.

-  Najmanje polovina zaraženih zarazila se virusom tokom putovanja u inostranstvo, uglavnom u visoko rizična područja u evropskim Alpama (najmanje 90) - saopštila je vlada u ponedjeljak.

Ti brojevi uključuju prve rezultate dobrovoljnih testova na ljudima bez simptoma, koji su započeli prošlog petka. Prva serija od 1.800 testova dala je 19 pozitivnih slučajeva, odnosno oko 1% uzorka.

- Rani rezultati deCode Genetics pokazuju da je nizak procenat opšte populacije zarazio virusom i da je polovina onih koji su testirali pozitivnost ne-simptomatski - rekao je Guðnason.

- Druga polovina pokazuje veoma umjerene simptome nalik prehladi. Ovi podaci takođe mogu postati vrijedan resurs za naučne studije virusa u budućnosti - dodao je.

 

Masovno testiranje na skali usvojenoj na Islandu verovatno neće biti izvedljivo u većim zemljama. Međutim, pokazalo se da je presudno u nekim drugim oblastima do sada najteže pogođenim novim koronavirusom. Testiranje je pružilo dokaze koji otkrivaju da značajan deo onih koji dobiju bolest zapravo su bez ili sa blagim simptomima - i to su potvrdila višestruka istraživanja koja su pokazala da asimptomatski pojedinci doprinose prenošenju bolesti u velikom broju.

Studija objavljena u ponedeljak u časopisu Science pokazala je da za svaki potvrđeni slučaj virusa vjerovatno postoji još pet do 10 osoba sa neotkrivenim infekcijama u zajednici. Naučnici koji su svoj model zasnovali na podacima iz Kine izvestili su da ovi često blaži i manje zarazni slučajevi stoje iza skoro 80% novih slučajeva.

(Espreso.rs)

Članak indeksiran 30. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me