Ispovijest doktora iz Italije: Starije od 60 godina više ne stavljamo na respiratore

Izvor/medij: Magazin.ba
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Da, pacijenti stariji od 60 godina se i dalje priključuju na respiratore u Italiji

Izraelski doktor koji radi u bolnici u Parmi kaže da su medicinski djelatnici dobili uputstva od nadležnih da se stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore.

To dovoljno govori o užasnoj situaciji na sjeveru Italije, epicentru smrtonosnog koronavirusa kojim je dosad inficirano skoro 70.000 ljudi u toj zemlji, a preminulo je čak 6.820.

Doktor Gai Peleg je za izraelsku TV postaju N12 rekao da u bolnici ima vrlo malo umjetnih pluća, tj. respiratora, koji teško oboljele pacijente održavaju na životu, zbog čega medicinski djelatnici praktično donose odluku o tome tko će preživjeti.

– Situacija u bolnicama je katastrofalna. Ona se ne popravlja, već se pogoršava. Dobili smo uputstva da starije od 60 godina više i ne stavljamo na respiratore, jer ih nema dovojno za sve kojima su potrebni. Osim respiratora, nedovoljno je i mašina za CPR, zbog čega smo mi liječnici prisiljeni da odlučujemo koji pacijenti će dobiti tretman za spašavanje života, kaže dr Peleg i dodaje: – Unatoč striktnim mjerama karantene, uspjevamo pacijentima na samrti ispuniti posljednju želju da se oproste od svojih obitelji.

Vlada u Rimu je zbog alarmantne situacije bila prinuđena na donošenje još strožih mjera pa je naloženo zatvaranje svih prodavaonica i kompanija čiji rad nije neophodan u izvanrednom stanju.

Stručnjaci se nadaju da bi ovaj tjedan mogao biti kljuan na Apeninima, jer se očekuje da izvanredne mjere počnu davati rezultate. Virus je uglavnom pogodio sjeverne dijelove zemlje, dok je na jugu situacija nešto bolja.

Članak indeksiran 07. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me