Raskrinkavanje.ba

Ekstremno → Ispovijest doktora iz Parme: Starije od 60 više ne stavljamo na respiratore

25.03.2020
Tekst članka

Borba – Nema dovoljno aparata za sve oboljele. Umirućim pacijentima omogućavamo da se oproste od svojih porodica, kaže dr Gal Peleg.

Izraelski doktor koji radi u bolnici u Parmi kaže da su medicinski radnici dobili uputstva od nadležnih da se stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore!

To dovoljno govori o užasnoj situaciji na sjeveru Italije, epicentru smrtonosnog koronavirusa kojim je dosad inficirano skoro 70.000 ljudi u toj zemlji, a preminulo je čak 6.820.

Još strože mjere

Doktor Gal Peleg je za izraelski TV kanal N12 rekao da u bolnici ima vrlo malo vještačkih pluća, tj. respiratora, koji teško oboljele pacijente održavaju u životu, zbog čega medicinski radnici praktično donose odluku o tome ko će preživjeti.

– Situacija u bolnicama je katastrofalna. Ona se ne popravlja, već se pogoršava. Dobili smo uputstva da starije od 60 godina više i ne stavljamo na respiratore, jer ih nema dovojno za sve kojima su potrebni. Osim respiratora, nedovoljno je i mašina za CPR, zbog čega smo mi doktori prinuđeni da odlučujemo koji pacijenti će dobiti tretman za spasavanje života, kaže dr. Peleg i dodaje: – Uprkos striktnim mjerama karantina, uspjevamo da pacijentima na samrti ispunimo posljednju želju da se oproste od svojih porodica.

Vlada u Rimu je zbog alarmantne situacije bila prinuđena na donošenje još strožih mjera pa je naloženo zatvaranje svih prodavnica i kompanija čiji rad nije neophodan u vanrednom stanju.Ključna nedjelja

Stručnjaci se nadaju da bi ova nedelja mogla da bude ključna na Apeninima, jer se očekuje da vanredne mjere počnu da daju rezultate. Broj žrtava i novooboljelih je konačno počeo da pada pa se vjeruje da je vrhunac prošao, ali je još suviše rano govoriti o tome. Virus je uglavnom pogodio sjeverne dijelove zemlje, dok je na jugu situacija nešto bolja.

Članak indeksiran 07.04.2020. Zadnji put osvježen 07.04.2020.

Ocijenjeno u analizi