Raskrinkavanje.ba

Mondo.me → ISPOVIJEST DOKTORA : Starije od 60 godina ne stavljamo na respiratore

05.02.2020
Tekst članka

Izraelski doktor koji radi u bolnici u Parmi kaže da su medicinski radnici dobili uputstva od nadležnih da se stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore!

Nema dovoljno aparata za sve obolele. Umirućim pacijentima omogućavamo da se oproste od svojih porodica", kaže dr Gal Peleg.

To dovoljno govori o užasnoj situaciji na sjeveru Italije, epicentru smrtonosnog koronavirusa kojim je dosad inficirano skoro 70.000 ljudi u toj zemlji, a preminulo je čak 6.820.

Doktor Gal Peleg je za izraelski TV kanal N12 rekao da u bolnici ima vrlo malo vještačkih pluća, tj. respiratora, koji teško oboljele pacijente održavaju u životu, zbog čega medicinski radnici praktično donose odluku o tome ko će preživjeti.

"Situacija u bolnicama je katastrofalna. Ona se ne popravlja, već se pogoršava. Dobili smo uputstva da starije od 60 godina više i ne stavljamo na respiratore, jer ih nema dovojno za sve kojima su potrebni. Osim respiratora, nedovoljno je i mašina za CPR, zbog čega smo mi doktori prinuđeni da odlučujemo koji pacijenti će dobiti tretman za spasavanje života", kaže dr Peleg i dodaje: "Uprkos striktnim mjerama karantina, uspijevamo da pacijentima na samrti ispunimo poslednju želju da se oproste od svojih porodica"


 

Vlada u Rimu je zbog alarmantne situacije bila prinuđena na donošenje još strožih mjera pa je naloženo zatvaranje svih prodavnica i kompanija čiji rad nije neophodan u vanrednom stanju.

Stručnjaci se nadaju da bi ova nedjelja mogla da bude ključna na Apeninima, jer se očekuje da vanredne mjere počnu da daju rezultate. Broj žrtava i novooboljelih je konačno počeo da pada pa se vjeruje da je vrhunac prošao, ali je još suviše rano govoriti o tome. Virus je uglavnom pogodio sjeverne djelove zemlje, dok je na jugu situacija nešto bolja.

Članak indeksiran 07.04.2020. Zadnji put osvježen 07.04.2020.

Ocijenjeno u analizi