Iz FK Borac Tvrde Da Nisu Izbačeni Iz Evropskih Takmičenja, Izvor Blizak UEFA-I Tvrdi Drugačije

Izvor/medij: Super Portal
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Zvanični protiv anonimnih izvora: Da li je UEFA izbacila FK Borac Banja Luka iz takmičenja?

-

UEFA-ina odluka da izbaci FK Borac iz evropskih takmičenja unijela je brojne nedoumice u bh. javnosti, a tim povodom Klix.ba je zatražio objašnjenje iz izvora vrlo bliskom krovnoj kući evropskog nogometa.

Izvor blizak UEFA-i pojasnio je za Klix.ba da je FK Borac definitivno izbačen iz evropskih takmičenja na tri sezone (2024/2025, 2025/2026 i 2026/2027).

Konfuziju je izazvalo to što ni u FK Borac nisu saznali za ovu odluku. Razlog tome je taj da u banjalučki klub još uvijek nije stigla konačna odluka, a saopćenje će na adresu FK Borac stići u najkraćem mogućem roku.

Kako je pojašnjeno, svi klubovi koji nisu izdvojeni u UEFA-inom saopćenju, među kojima je FK Borac, bit će kažnjeni izbacivanjem iz Evrope u naredne tri godine. Klubovi koji su izdvojeni, poput Cluja, Arisa, Osijeka, Rijeke i Olimpije, imaju dodatnu šansu, odnosno kažnjeni su uslovno, piše Klix.

S druge strane, banjalučani su se oglasili saopćenjem u kojem tvrde da nisu izbačeni iz evropskih takmičenja.

“FK Borac nije izbačen iz evropskih takmičenja, a naš klub dobio je novčanu kaznu od UEFA-e u iznosu od 10.000 eura zbog određenih kašnjenja prilikom izmirenja finansijskih obaveza u sezoni 2022/23.

Naš klub je, kao i svi drugi klubovi koji nastupaju u evropskim takmičenjima, pod stalnim monitoringom UEFA-e, koja je tokom sezone u nekoliko navrata detaljno kontrolisala poslovanje FK Borac.

Zbog dospjelih, a neizmirenih obaveza sa 15. oktobrom 2022. godine, naš klub je kažnjen novčano sa 10.000 eura uz obavezu da plati i dodatnih 1.000 eura troškova monitoringa bez bilo kakvih dodatnih uslovljavanja.

Novčana kazna, jedina je koja pristigla u naš klub, koji, ponavljamo, nije izbačen iz evropskih takmičenja kako su to napisali, bez prethodne provjere, brojni ovdašnji mediji.

FK Borac, trn je u oku mnogima, a to se iznova dokazalo i danas kada nas očekuje novi premijerligaški ispit.

Senzacionalistički naslovi i neprovjerena pisanja, ciljano su usmjerani da se baci ljaga na klub.

FK Borac od svojih obaveza i odgovornosti, a pogotovo prema krovnoj kući evropskog fudbala nikada nije bježao niti je na bilo koji način, u bilo kom trenutku, doveden u situaciju da mu se zabrani nastup u takmičenjima pod pokroviteljstvom UEFA-e.

Neka je na čast onih koji su sebi dopustili da u javnost plasiraju netačne informacije, a nama ostaje da se, uprkos svim medijskim podmetanjima, iz dobro znanih nam ‘kuloara i izvora’, borimo za novi nastup na evropskoj sceni.

FK Borac iskoristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj ugled, a od svih medija koji su plasirali informaciju da je našem klubu zabranjen nastup u evropskim takmičenjima traži da demantuju napisano.

FK Borac, ukoliko za to bude potrebe, podnijeće i tužbu protiv onih koji su, tek tako, sebi dopustili, a u tome su po običaju prednjačili sarajevski portali, da se poigraju sa ugledom kluba koji će uskoro da proslavi vijek postojanja”, stoji u saopćenju FK Borac.

Članak indeksiran 12. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me