IZBORI 2022.ŠMIT PROZVAO TRIVIĆEVU: Nije u stanju prihvatiti rezultate izbora

Izvor/medij: Banjaluka24.media
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Christian Schmidt nije “prozvao” Jelenu Trivić

Najvažniji je posao je pružanje podrške brzom formiranju vlasti na osnovu stvarnih izbornih rezultata, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kojeg ne priznaje Republika Srpska

“Neko pobijedi neko izgubi. Izražavam svoju zabrinutost zbog zbivanja u kojima neki nisu bili u stanju da prihvate rezultate izbora”, rekao je Šmit u svom današnjem obraćanju i dodao da želi da se to shvati u svim dijelovima zemlje.

“U zdravim demokrtatijama rezultate utvrđuje nezavisna komisija a ne stranke. U ovoj zemlji CIK organizuje izbore, prebrojavanje glasove i na kraju objavljuje rezultate”, rekao je Šmit.

Kako je objasnio diskreciono pravo CIK-a je da istraži slučajeva nepravilnosti.

“Iskazujem svoju nedvosmislenu podršku CIK u izvršavanju njihog mandata”, naglasio je Šmit i dodao da ne bi smjelo biti nikakvih prijetnji ili uvreda prema bilo kom članu CIK-a.

“Podstičćem rad tužilastava i sudija da istraže slučajeve određenih nepravilnosti”, objasnio je on koji je poručio svima koji su osvojili mandate da iskoriste svoje četiri godine u duhu uzajmne saradnje za dobrobit svih ljudi u BiH.

Zahvalio se i onima koji nisu uspjeli da pobijede, što je, kako je istakao, sastavni dio demokratije.

Članak indeksiran 27. 10. 2022 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me