Izetbegović: Priznaćemo nezavisnost Kosova

Izvor/medij: Radio Televizija Srbije
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Izetbegovićeva sporna izjava

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini. Poručio je i da je nezadovoljan položajem Sandžaka.

"Što se mene tiče, Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će da se naljute naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele, prenosi Tanjug.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: "Da."

Lider Bošnjaka u BiH kaže i da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem tog regiona u Srbiji, koji naseljavaju većinom Bošnjaci.

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutrašnje sukobe.

"Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Ja volim sve ljude iz Sandžaka i ove tu (Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi", rekao je Izetbegović i dodao da je u ovom času dobar sa svim političkim akterima.

Smatra da Srbija, međutim, treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

Srbija, kaže Izetbegović, treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola.

"Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu...", kaže Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

Izetbegović: Istorija je na našoj strani 

Bakir Izetbegović je govorio i o današnjem stanju u zemlji i naveo je: "To nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali pre svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio."

"Ipak, ova država uz sve svoje probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide u pravom smeru, ali presporo."

Na pitanje šta bi uradio "ako Republika Srpska krene putem Katalonije" i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za Dojče vele rekao: "Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom."

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH?", zapitao je bošnjački član Predsedništva.

"Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju je na našoj strani. Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine – na našoj je strani. Imaćemo sve te silnike na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi."

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. "Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno."

"Nisam Erdoganov igrač"

Nedavnu posetu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Novom Pazaru ocenjuje optimističkom i mogla bi, kaže, promeniti atmosferu.

"Srbi su takvi – ili imate problem ili kad prođe problem onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji", rekao je Izetbegović.

Tvrdi da nije Erdoganov "igrač" i da ga jedino zanima odnos predsednika Turske prema BiH i prema muslimanima.

Nema, kaže, nameru da se meša u odnose Erdogana i Merkelove i ne želi da komentariše koliko su duboke čistke koje Erdogan sprovodi protiv pučista.

"Koliko te čistke treba da budu duboke, ja ne znam. Činjenica je da su oni pokušali da ubiju Erdogana. I to ne želim da komentarišem. Mene zanima odnos Erdogana prema BiH i prema muslimanima...", rekao je lider Bošnjaka u BiH.

Ne slaže se sa konstatacijom da Turska ulaže više u Srbiju nego u BiH i dodaje da je to stvar odluke vlade.

Smatra da je u redu da kad neko rizikuje svoj novac, procenjuje da li mu je bolje da to čini u Pančevu, nego u Sarajevu.

Ne možete, dodao je, biznismenima naređivati gde će ulagati svoj novac.

Na pitanje da li prijateljstvom sa Erdoganom može da utiče da turski predsednik od Putina traži da utiče na Republiku Srpsku i hoće li Rusi moći da zaustave ulazak BiH u NATO, Izetbegović kaže da to zavisi od snage Rusije, koju je ocenio rastućom.

"Rusija je prejaka sila da bismo olako izgovarali o njoj teške reči. (Milorad) Dodik očigledno gleda da bude 'igrač', da joj se dodvori, da to spreči", rekao je.

Ipak, smatra da Rusija ne može nadvladati sile kao što su EU i NATO, a put BiH je evropski.

Članak indeksiran 24. 11. 2017 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me