ИЗРАЕЛ признао: Вакцинисани Фајзером 8 пута подложнији јужноафричком соју короне

Izvor/medij: Srbin
Ocjena: Pseudonauka Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Studija iz Izraela ne tvrdi da su vakcinisani “podložniji južnoafričkoj mutaciji virusa SARS-CoV-2” od nevakcinisanih

Према налазима новог истраживања из Израела, јужноафричка мутација короне може у извесној мери „пробити“ Фајзерову заштитну вакцину.

Истраживачи са Универзитета Тел Авив и здравствене службе Клалит утврдили су да су пацијенти који су примили обе дозе Фајзерове вакцине (вакцину и ревакцину) чак осам пута подложнији јужноафричкој мутацији од невакцинисаних.

Истраживањем је урађено поређењем 400 људи који су примили најмање једну дозу Фајзерове вакцине, а који су ипак заражени, са 400 вирусом заражених и невакцинисаних људи.

„Нашли смо несразмерно већу присутност јужноафричке варијанте корона вируса код људи који су примили две вакцине у поређењу с невакцинисаном групом пацијената“, признао је Ади Штерн с Универзитета Тел Авив.

Према наводима Ројтерса, очекује се још стручна рецензија истраживања да би и званично ови резултати били потврђени.

„Ово је прво истраживање у свету засновано на стварним подацима, које показује да је вакцина (Изреалци су примали искључиво Фајзер) мање делотворна против јужноафричке варијанте у поређењу с изворним корона вирусом и британском варијантом овог вируса“, изјавио је један од директора Клалита Ран Балисер.

„Иако јужноафричка варијанта пробија заштиту вакцине, за сада се није у већој мери проширила међу становништвом“, нагласио је Штерн.

Članak indeksiran 24. 04. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me