Raskrinkavanje.ba

Srna → IZVORNA RJEŠENjA BILA BOLJA

20.11.2019
Tekst članka

PRIJEDOR, 20. NOVEMBRA /SRNA/ - Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da je vrijeme proteklo od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokazalo da on nije bio savršen, ali da su bila bolja izvorna rješenja nego ona kojima je akt mijenjan, bilo u Parlamentarnoj skupštini BiH bilo voljom visokog predstavnika.

 

Pavić je rekao Srni, povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da bi bilo bolje da se ostalo pri osnovnom dokumentu jer su se jedni sa promjenama slagali, a drugi nisu, što je dovelo do pravne nesigurnosti.

"Izvorni akt trebalo je nadograđivati onda kad se uoči nedostatak, ali uz saglasnost svih", rekao je Pavić i dodao da ostaje gorak ukus nametnutih rješenja, bez obzira na to ko ih je nametao.

Pavić je ocijenio da DNS u ovim okolnostima može biti najspokojniji jer je najviše puta glasao protiv prenosa nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH, navodeći primjer vojske ili indirektnog oporezivanja.

On je istakao da je posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske pokušala da rehabilituje izvorni Dejton, ali da je jasno svima da su za to potrebne saglasnosti oba entiteta, sva tri naroda, te Predsjedništva, Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH.

"Sve što bi se na tome i radilo, na jednom je dugom štapu", rekao je Pavić.

On je zaključio da Dejtonski sporazum zauzima vrlo važno mjesto u istoriji jer će ostati upamćen po tome što je donio mir na ove prostore, naročito u BiH, i što je stvorio i njen pravni osnov.

Pavić je ocijenio da je danas daleko važnije paziti na budućnost i prihvatiti činjenice kakve jesu, nego stvarati nesigurnost u pravnom sistemu koja dovodi do političke i ekonomske nesigurnosti, što sprečava investicije i zapošljavanje, a to treba da je prvenstveni cilj.

"BiH kao zajednica entiteta i naroda u osnovi svoje djelatnosti treba da ima pravljenje ambijenta za ulaganja jer viši standard i bolji život uticaće i na to da se političke tenzije smanjuju i da mir bude trajna odrednica na ovim prostorima", rekao je Pavić.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak. Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi