IZVOZ POD KONTROLOM SDA Oružje iz BiH preko posrednika stiže u ruke TERORISTA

Izvor/medij: Blic
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Gdje izvozimo i ne izvozimo oružje?

Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u rukama pripadnika terorističkih organizacija Islamska država, Al-Kaida, Nusra front i Slobodna sirijska armija, rekao je izvor blizak bezbednosnim strukturama u BiH.

Prema njegovim rečima, u toj oblasti prekršeni su svi zakoni, rezolucije i odredbe OEBS i UN.

- Prodaja oružja u BiH je najveći kriminal nad kojim punu kontrolu jedino ima SDA. Umesto da namensku industriju nadgleda Ministarstvo odbrane BiH, to je u ingerenciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH preko kojeg SDA kontroliše taj posao – kaže Srnin izvor.

Bakir Izetbegović

Dodaje da niko nema evidenciju o tome, osim te stranke, koliko oružja ostaje za domaću upotrebu koju pominje /lider SDA/ Bakir Itebegović.

Što je posebno indikativno, upozorava izvor, pošto BiH oružje ne može da izvozi u zemlje gde su sukobi, nema ni izveštaja ni mišljenja Obaveštajno-bezbednosne agencije /OBA/ o krajnjoj destinaciji prodatog i izvezenog naoružanja, tako da je moguće da na taj način BiH, preko posrednika poput Turske, naoružava teroriste.

 

Srnin izvor podseća da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH vodili nekoliko istraga povodom toga, ali nijedna nije okončana.

Takođe, navodi da Turska i Saudijska Arabija imaju ogromne fabrike naoružanja, ali da ga kupuju i uvoze iz BiH jer nemaju zakonsko uporište za izvoz vlastitog naoružanja u zemlje u kojima traje rat, dok to nije slučaj sa naoružanjem koje kupe u BiH.

Proizvodnja oružja u BiH je svake godine veća za 30 odsto, a strateški partner u tome je firma “Hovel mašin”, koja upravlja u pet od ukupno šest fabrika namjenske industrije u FBiH, tvrdi izvor Srne.

On zaključuje da će BiH u perspektivi odgovarati zbog kršenja međunarodnih propisa u toj oblasti.

- Prema svim zakonima i pravilima koji vladaju u BiH, deo opreme i naoružanja koji je proizveden u fabrikama u BiH bez saglasnosti direkcija za naoružanje i Predsedništva BiH ne može ići u Oružane snage BiH na upotrebu, niti se ti proizvodi mogu otuđiti ili ustupiti bilo kome bez te saglasnosti - izjavio je predsednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije, pukovnik Blagota Kovačević.

Članak indeksiran 15. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me