Gdje izvozimo i ne izvozimo oružje?

Novinska agencija SRNA je objavila, a brojni mediji u BiH i regionu prenijeli, da 80% naoružanja koje se proizvede u Bosni i Hercegovini završi u rukama terorističkih organizacija.

SRNA je objavila vijest u kojoj tvrdi da osamdeset posto naoružanja koje se izveze iz BiH putem kupaca na Bliskom istoku, završi u rukama terorističkih organizacija. Vijest su zatim prenijele “Nezavisne novine”, “Blic”, “Poskok”, “Pravda” i “Dnevnik ba”.

Pozivajući se na anonimni izvor iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, novinska agencija SRNA objavila je navode da osamdeset posto naoružanja izvezenog iz BIH završi u rukama terorista, te da kontrolu nad tim procesima ima SDA, putem Ministarstva energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH:

SDA KONTROLIŠE IZVOZ ORUŽJA, KOJE DOSPIJEVA ČAK I DO TERORISTA
„Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u rukama pripadnika terorističkih organizacija “Islamska država”, Al-Kaida, Nusra front i Slobodna siriska armija, rekao je Srni sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama u BiH (...)“

“Raskrinkavanje” je prvo kontaktiralo Ministarstvo sigurnosti u vezi sa navodom SRNA-e o tome da su informacije o krajnjoj destinaciji bosanskohercegovačkog naoružanja potekle iz te institucije. Ovo ministarstvo  je jedna od institucija koja, uz Obavještajno-sigurnosnu agenciju, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, izdaje saglasnost za promet naoružanja i vojne opreme. Ministarstvo bezbjednosti nam je objasnilo zakonske i interne procedure u takvim slučajevima i demantovalo tvrdnju SRNA-e da je ministarstvo izvor navoda o krajnjoj destinaciji bosanskohercegovačkog naoružanja. Odgovor prenosimo u cjelosti:

Temeljem Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene, Ministarstvo sigurnosti BiH daje prethodnu suglasnost na svaki Zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz/izvoz oružja i vojne opreme koju nam službenim putem dostavi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH. Svaki zahtjev se detaljno analizira te šalje na provjeru nadležnim institucijama. Ministarstvo sigurnosti BiH vodi svoje interne evidencije, a svaki zahtjev se provjerava i kroz elektronske evidencije više međunarodnih organizacija, prije nego se izda prethodna suglasnost. Napominjemo da nas niko nije kontaktirao u pripremi pomenutog članka i da do sada nismo imali informacija o eventualnim zloupotrebama.

“Raskrinkavanje” je potom zvanično kontaktiralo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) koje, na temelju saglasnosti drugih institucija, izdaje dozvole za promet naoružanja i u skaldu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama tražilo uvid u krajnje odredište, odnosno zemlje u koje se izvozi naoružanje proizvedeno u BiH.

Ministrstvo je djelomično odgovorilo na naš upit. U skladu sa procedurom Ministarstva, “Raskrinkavanje” je moglo pristupiti posljednjem izvještaju o broju izdatih dozvola za izvoz oružja koji je dostavljen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Riječ je o izvještaju za 2016. godinu, jer izvještaj o izdatim dozvolama za 2017. još uvijek nije razmatran u parlamentu. Istovremeno, ministarstvo nije moglo daostaviti podatke o krajnjem kupcu, jer bi to, kako je navedeno u odgovoru, predstavljalo kršenje Sporazuma o trgovini oružjem čija je BiH potpisnica, te standarda o izvještavanju oružja u EU, koji izuzimaju objavljivanje komercijalnih podataka.

MVTEO nas je, međutim, uputilo na Publikaciju Weapons of the Islamic state koju je objavio Conflict Armament Research (CAR), i koja je rezultat trogodišnjeg istraživanja o izvoru naoružanja IDIL-a pokrenutog na zahtjev Evropske komisije.

Kada je riječ o oružju porijeklom iz BiH pronađenom u posjedu ISIL-a, izvještaj CAR-a pokazuje da je kod pripadnika Islamske države u Sriji u periodu od od jula 2014. godine do novembra 2017. godine pronađen svega jedan komad oružja proizvedenog u BiH; u Iraku su pronađena ukupno dva sanduka municije porijeklom iz BiH na teritoriji kod Mosula pod kontrololom ISIL-a, koji su izvezeni iz BiH u Tursku tokom 1997/98. godine. Istraživanje nije otkrilo nijedan komad oružja proizveden u BiH nakon 2000. godine na ovim teritorijama. Pronađene su rakete koje su proizvedene u BiH između 1980 - 1992 u Vogošći, što je navedeno uz napomenu da su na Bliski istok vjerovatno stigle iz Slovenije.

Ukupan broj dozvola za izvor oružja koje je MVTEO izdalo u 2016. godini je 204: od toga, samo 25 dozvola se odnose na zemlje Bliskog istoka (uz jednu dozvolu za izvoz u Izrael) i Tursku zajedno, što čini 12,2% ukupnog izvoza. Najviše oružja iz BiH se pojedinačno izvozi u Srbiju (26 dozvola), a potom u Sjedinjene Američke Države (22). Za Saudijsku Arabiju i Tursku zajedno je izdata 21 dozvola za izvoz.  U pogledu vrijednosti izvezenog oružja, Saudijska Arabija je na prvom mjestu, zatim SAD, Afganistan i Srbija.

Deset od 49 država u koje je BiH izvezla oružje 2016. godine (vrijednost izvezenog oružja)

1.      Saudijska Arabija     28.448.490,00 €

2.      USA                            19.293.447,00 €

3.      Afganistan                10.470.490,00 €

4.      Srbija                            9.641.260,00 €

5.      Švicarska                     7.823.496,00 €

6.      Turska                          6.618.982,00 €

7.      Pakistan                       4.698.242,00 €

8.      Malezija                        2.865.537,00 €

9.      Austria                          1.927.584,00 €

10.    Hrvatska                       1.493.300,00 €

SRNA navodi i da proizvodnja oružja u BiH raste za trećinu iz godine u godinu, a da je strateški partner u tom poslu američka firma „Howell Machine“.

"Proizvodnja oružja u BiH je svake godine veća za 30 odsto, a strateški partner u tome je firma 'Hovel mašin' koja upravlja u pet od ukupno šest fabrika namjenske industrije u FBiH", tvrdi izvor Srne.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Howell Machine potpisali su u decembru 2013. Memorandum o razumjevanju i strateškom partnerstvu po kojem je Howell Machine trebao preuzeti upravljanje dijelovima namjenske industrije, ali uz zadržavanje većinskog vlasništva Federacije BiH. Međutim, ugovor nikada nije potpisan, a dvije godine kasnije, u intervjuu za Novinsku agenciju NAP, na to se žalio i vlasnik Howell Machine, David C. Howell.

SRNA dalje tvrdi da se krijumčarenje oružja terorističkim organizacijama odvija pod kontrolom SDA, odnosno putem entitetskog Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

“Prodaja oružja u BiH je najveći kriminal nad kojim punu kontrolu jedino ima SDA. Umesto da namensku industriju nadgleda Ministarstvo odbrane BiH, to je u ingerenciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH preko kojeg SDA kontroliše taj posao”, kaže Srnin izvor.

Ova tvrdnja nije tačna ni na elementarnom nivou. Naime, nakon raspada prve koalicijske većine u FBiH (SDA, HDZ, DF), aktuelnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića nominovao je Savez za bolju bodućnost.

Zbog navoda koji su u potpunosti neutemeljeni, članak koju je objavila Novinska agencija SRNA sadrži i više od jedne lažne vijesti, a mediji koji su ga prenijeli dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Reakcije medija koji su objavili članak

Tekst pod naslovom  ‘’IZVOZ POD KONTROLOM SDA Oružje iz BiH preko posrednika stiže u ruke TERORISTA’’ je preuzet sa Srne. Reč je o njihovom autorskom tekstu, a ne tekstu Blica. Tekst je i potpisan kao SRNIN. Dakle, preuzeli smo tekst sa agencije SRNA što se jasno vidi.

Siniša TrkuljaID "EUROBLIC PRESS" d.o.o.​

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 16. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me