Raskrinkavanje.ba

Gdje izvozimo i ne izvozimo oružje?

Novinska agencija SRNA je objavila, a brojni mediji u BiH i regionu prenijeli, da 80% naoružanja koje se proizvede u Bosni i Hercegovini završi u rukama terorističkih organizacija.

SRNA je objavila vijest u kojoj tvrdi da osamdeset posto naoružanja koje se izveze iz BiH putem kupaca na Bliskom istoku, završi u rukama terorističkih organizacija. Vijest su zatim prenijele “Nezavisne novine”, “Blic”, “Poskok”, “Pravda” i “Dnevnik ba”.

Pozivajući se na anonimni izvor iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, novinska agencija SRNA objavila je navode da osamdeset posto naoružanja izvezenog iz BIH završi u rukama terorista, te da kontrolu nad tim procesima ima SDA, putem Ministarstva energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH:

SDA KONTROLIŠE IZVOZ ORUŽJA, KOJE DOSPIJEVA ČAK I DO TERORISTA
„Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u rukama pripadnika terorističkih organizacija “Islamska država”, Al-Kaida, Nusra front i Slobodna siriska armija, rekao je Srni sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama u BiH (...)“

“Raskrinkavanje” je prvo kontaktiralo Ministarstvo sigurnosti u vezi sa navodom SRNA-e o tome da su informacije o krajnjoj destinaciji bosanskohercegovačkog naoružanja potekle iz te institucije. Ovo ministarstvo  je jedna od institucija koja, uz Obavještajno-sigurnosnu agenciju, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, izdaje saglasnost za promet naoružanja i vojne opreme. Ministarstvo bezbjednosti nam je objasnilo zakonske i interne procedure u takvim slučajevima i demantovalo tvrdnju SRNA-e da je ministarstvo izvor navoda o krajnjoj destinaciji bosanskohercegovačkog naoružanja. Odgovor prenosimo u cjelosti:

Temeljem Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene, Ministarstvo sigurnosti BiH daje prethodnu suglasnost na svaki Zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz/izvoz oružja i vojne opreme koju nam službenim putem dostavi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH. Svaki zahtjev se detaljno analizira te šalje na provjeru nadležnim institucijama. Ministarstvo sigurnosti BiH vodi svoje interne evidencije, a svaki zahtjev se provjerava i kroz elektronske evidencije više međunarodnih organizacija, prije nego se izda prethodna suglasnost. Napominjemo da nas niko nije kontaktirao u pripremi pomenutog članka i da do sada nismo imali informacija o eventualnim zloupotrebama.

“Raskrinkavanje” je potom zvanično kontaktiralo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) koje, na temelju saglasnosti drugih institucija, izdaje dozvole za promet naoružanja i u skaldu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama tražilo uvid u krajnje odredište, odnosno zemlje u koje se izvozi naoružanje proizvedeno u BiH.

Ministrstvo je djelomično odgovorilo na naš upit. U skladu sa procedurom Ministarstva, “Raskrinkavanje” je moglo pristupiti posljednjem izvještaju o broju izdatih dozvola za izvoz oružja koji je dostavljen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Riječ je o izvještaju za 2016. godinu, jer izvještaj o izdatim dozvolama za 2017. još uvijek nije razmatran u parlamentu. Istovremeno, ministarstvo nije moglo daostaviti podatke o krajnjem kupcu, jer bi to, kako je navedeno u odgovoru, predstavljalo kršenje Sporazuma o trgovini oružjem čija je BiH potpisnica, te standarda o izvještavanju oružja u EU, koji izuzimaju objavljivanje komercijalnih podataka.

MVTEO nas je, međutim, uputilo na Publikaciju Weapons of the Islamic state koju je objavio Conflict Armament Research (CAR), i koja je rezultat trogodišnjeg istraživanja o izvoru naoružanja IDIL-a pokrenutog na zahtjev Evropske komisije.

Kada je riječ o oružju porijeklom iz BiH pronađenom u posjedu ISIL-a, izvještaj CAR-a pokazuje da je kod pripadnika Islamske države u Sriji u periodu od od jula 2014. godine do novembra 2017. godine pronađen svega jedan komad oružja proizvedenog u BiH; u Iraku su pronađena ukupno dva sanduka municije porijeklom iz BiH na teritoriji kod Mosula pod kontrololom ISIL-a, koji su izvezeni iz BiH u Tursku tokom 1997/98. godine. Istraživanje nije otkrilo nijedan komad oružja proizveden u BiH nakon 2000. godine na ovim teritorijama. Pronađene su rakete koje su proizvedene u BiH između 1980 - 1992 u Vogošći, što je navedeno uz napomenu da su na Bliski istok vjerovatno stigle iz Slovenije.

Ukupan broj dozvola za izvor oružja koje je MVTEO izdalo u 2016. godini je 204: od toga, samo 25 dozvola se odnose na zemlje Bliskog istoka (uz jednu dozvolu za izvoz u Izrael) i Tursku zajedno, što čini 12,2% ukupnog izvoza. Najviše oružja iz BiH se pojedinačno izvozi u Srbiju (26 dozvola), a potom u Sjedinjene Američke Države (22). Za Saudijsku Arabiju i Tursku zajedno je izdata 21 dozvola za izvoz.  U pogledu vrijednosti izvezenog oružja, Saudijska Arabija je na prvom mjestu, zatim SAD, Afganistan i Srbija.

Deset od 49 država u koje je BiH izvezla oružje 2016. godine (vrijednost izvezenog oružja)

1.      Saudijska Arabija     28.448.490,00 €

2.      USA                            19.293.447,00 €

3.      Afganistan                10.470.490,00 €

4.      Srbija                            9.641.260,00 €

5.      Švicarska                     7.823.496,00 €

6.      Turska                          6.618.982,00 €

7.      Pakistan                       4.698.242,00 €

8.      Malezija                        2.865.537,00 €

9.      Austria                          1.927.584,00 €

10.    Hrvatska                       1.493.300,00 €

SRNA navodi i da proizvodnja oružja u BiH raste za trećinu iz godine u godinu, a da je strateški partner u tom poslu američka firma „Howell Machine“.

"Proizvodnja oružja u BiH je svake godine veća za 30 odsto, a strateški partner u tome je firma 'Hovel mašin' koja upravlja u pet od ukupno šest fabrika namjenske industrije u FBiH", tvrdi izvor Srne.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Howell Machine potpisali su u decembru 2013. Memorandum o razumjevanju i strateškom partnerstvu po kojem je Howell Machine trebao preuzeti upravljanje dijelovima namjenske industrije, ali uz zadržavanje većinskog vlasništva Federacije BiH. Međutim, ugovor nikada nije potpisan, a dvije godine kasnije, u intervjuu za Novinsku agenciju NAP, na to se žalio i vlasnik Howell Machine, David C. Howell.

SRNA dalje tvrdi da se krijumčarenje oružja terorističkim organizacijama odvija pod kontrolom SDA, odnosno putem entitetskog Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

“Prodaja oružja u BiH je najveći kriminal nad kojim punu kontrolu jedino ima SDA. Umesto da namensku industriju nadgleda Ministarstvo odbrane BiH, to je u ingerenciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH preko kojeg SDA kontroliše taj posao”, kaže Srnin izvor.

Ova tvrdnja nije tačna ni na elementarnom nivou. Naime, nakon raspada prve koalicijske većine u FBiH (SDA, HDZ, DF), aktuelnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića nominovao je Savez za bolju bodućnost.

Zbog navoda koji su u potpunosti neutemeljeni, članak koju je objavila Novinska agencija SRNA sadrži i više od jedne lažne vijesti, a mediji koji su ga prenijeli dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Reakcije medija koji su objavili članak

Tekst pod naslovom  ‘’IZVOZ POD KONTROLOM SDA Oružje iz BiH preko posrednika stiže u ruke TERORISTA’’ je preuzet sa Srne. Reč je o njihovom autorskom tekstu, a ne tekstu Blica. Tekst je i potpisan kao SRNIN. Dakle, preuzeli smo tekst sa agencije SRNA što se jasno vidi.

Siniša TrkuljaID "EUROBLIC PRESS" d.o.o.​

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 19.04.2018

Srna: СДА КОНТРОЛИШЕ ИЗВОЗ ОРУЖЈА, КОЈЕ ДОСПИЈЕВА ЧАК И ДО ТЕРОРИСТА

САРАЈЕВО, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Осамдест одсто наоружања и муниције произведене у БиХ купују исламске земље на челу са Саудијском Арабијом, Турском, Ира...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 19.04.2018

Blic: IZVOZ POD KONTROLOM SDA Oružje iz BiH preko posrednika stiže u ruke TERORISTA

Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u ruk...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.04.2018

Nezavisne: SDA kontroliše izvoz oružja koje dospijeva čak i do terorista?

BANJALUKA - Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to za...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.04.2018

Pravda: EVO GDE ZAVRŠAVA ORUŽJE IZ FEDERACIJE BiH: Bakirova SDA kontroliše izvoz

Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u ruk...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.04.2018

Poskok: VISOKI IZVOR POTVRDIO Oružje iz Federacije BiH završava u rukama terorista

Osamdest posto oružja i naoružanja proizvedenog u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u ruka...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.04.2018

Dnevnik.ba: VISOKI IZVOR POTVRDIO Oružje iz Federacije BiH završava u rukama terorista

Osamdest posto oružja i naoružanja proizvedenog u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u ruka...

  • Prenošenje lažnih vijesti