СДА КОНТРОЛИШЕ ИЗВОЗ ОРУЖЈА, КОЈЕ ДОСПИЈЕВА ЧАК И ДО ТЕРОРИСТА

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Gdje izvozimo i ne izvozimo oružje?

САРАЈЕВО, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Осамдест одсто наоружања и муниције произведене у БиХ купују исламске земље на челу са Саудијском Арабијом, Турском, Ираном, и све то завршава у рукама припадника терористичких организација "Исламска држава", Ал-Каида, Нусра фронт и Слободна сириска армија, рекао је Срни саговорник близак безбједносним структурама у БиХ.

 

Према његовим ријечима, у тој области прекршени су сви закони, резолуције и одредбе ОЕБС-а и УН. 

"Продаја оружаја у БиХ је највећи криминал над којим пуну контролу једино има СДА. Умјесто да намјенску индустрију надгледа Министарство одбране БиХ, то је у ингренцији Министарства енергије, рударства и индустрије ФБиХ преко којег СДА контролише тај посао", каже Срнин извор.

Он додаје да нико нема евиденцију о томе осим те странке колико оружја остаје за домаћу употребу коју спомиње /лидер СДА/ Бакир Итебеговић. 

Што је посебно индикативно, упозорава извор Срне, пошто БиХ оружје не може да извози у земље гдје су сукоби, нема ни извјештаја ни мишљења Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ о крајњој дестинацији продатог и извезеног наоружања, тако да је могуће да на тај начин БиХ, преко посредника, попут Турске, наоружава терористе. 

Срнин извор подсјећа да су припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ водили неколико истрага поводом тога, али ниједна није окончана. 

Такође, наводи да Турска и Саудијска Арабија имају огромне фабрике наоружања, али да га купују и увозе из БиХ јер немају законско упориште за извоз властитог наоружања у земље у којима траје рат, док то није случај са наоружањем које купе у БиХ. 

Производња оружја у БиХ је сваке године већа за 30 одсто, а стратешки партнер у томе је фирма "Ховел машин" која управља у пет од укупно шест фабрика намјенске индустрије у ФБиХ, тврди извор Срне.

Он закључује да ће БиХ у перспективи одговарати због кршења међународних прописа у тој области. 

Према свим законима и правилима који владају у БиХ, дио опреме и наоружања који је произведен у фабрикама у БиХ без сагласности дирекција за наоружање и Предсједништва БиХ не може ићи у Оружане снаге БиХ на употребу, нити се ти производи могу отуђити или уступити било коме без те сагласности, изјавио је данас Срни предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске на подручју Сарајевско-романијске регије пуковник Благота Ковачевић. 

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић на захтјев Клуба посланика СНСД-а заказао је за сутра хитну сједницу овог дома са једном тачком дневног реда "Ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији Федерације БиХ".

 

 

 

 

Članak indeksiran 15. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me