SDA kontroliše izvoz oružja koje dospijeva čak i do terorista?

Izvor/medij: Nezavisne
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Gdje izvozimo i ne izvozimo oružje?

BANJALUKA - Osamdest odsto naoružanja i municije proizvedene u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u rukama pripadnika terorističkih organizacija “Islamska država”, Al-Kaida, Nusra front i Slobodna siriska armija, rekao je Srni sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama u BiH.

Prema njegovim riječima, u toj oblasti prekršeni su svi zakoni, rezolucije i odredbe OEBS i UN.

“Prodaja oružaja u BiH je najveći kriminal nad kojim punu kontrolu jedino ima SDA. Umjesto da namensku industriju nadgleda Ministarstvo odbrane BiH, to je u ingrenciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH preko kojeg SDA kontroliše taj posao” , kaže Srnin izvor.

On dodaje da niko nema evidenciju o tome osim te stranke koliko oružja ostaje za domaću upotrebu koju spominje /lider SDA/ Bakir Iztebegović.

Što je posebno indikativno, upozorava izvor Srne, pošto BiH oružje ne može da izvozi u zemlje gdje su sukobi, nema ni izvještaja ni mišljenja Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ o krajnjoj destinaciji prodatog i izvezenog naoružanja, tako da je moguće da na taj način BiH, preko posrednika, poput Turske, naoružava teroriste.

Srnin izvor podsjeća da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH vodili nekoliko istraga povodom toga, ali nijedna nije okončana.

Takođe, navodi da Turska i Saudijska Arabija imaju ogromne fabrike naoružanja, ali da ga kupuju i uvoze iz BiH jer nemaju zakonsko uporište za izvoz vlastitog naoružanja u zemlje u kojima traje rat, dok to nije slučaj sa naoružanjem koje kupe u BiH.

Proizvodnja oružja u BiH je svake godine veća za 30 odsto, a strateški partner u tome je firma “Hovel mašin” koja upravlja u pet od ukupno šest fabrika namjenske industrije u FBiH, tvrdi izvor Srne.

On zaključuje da će BiH u perspektivi odgovarati zbog kršenja međunarodnih propisa u toj oblasti.

Prema svim zakonima i pravilima koji vladaju u BiH, dio opreme i naoružanja koji je proizveden u fabrikama u BiH bez saglasnosti direkcija za naoružanje i Predsjedništva BiH ne može ići u Oružane snage BiH na upotrebu, niti se ti proizvodi mogu otuđiti ili ustupiti bilo kome bez te saglasnosti, izjavio je danas Srni predsjednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije pukovnik Blagota Kovačević.

Članak indeksiran 15. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me