Raskrinkavanje.ba

Srna → JERKOVIĆ ZA IZVORNI DEJTONSKI SPORAZUM

21.11.2018
Tekst članka

ISTOČNO SARAJEVO, 21. NOVEMBRA /SRNA/ - Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković izjavio je da se dosljedno zalaže za primjenu izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako je napisan, bez interpretacija.

 

"Mi znamo da su problematika tog dokumenta aneksi četiri i sedam. Svako u BiH to doživljava na svoj način. Istina, Hrvati se još nisu vratili na prostor Republike Srpske, ali ja sa svoje tačke gledišta, mogu reći da sam nezadovoljan donatorima iz svijeta koji ne ispunjavaju ono što su i potpisali i prihvatili zajedno u Dejtonu 1995. godine", rekao je Jerković Srni u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, međunarodni donatori su usporili pomoć za povratak i obnovu ratom porušenih objekata, a kako ocjenjuje, najviše su stradali Hrvati.

"Zato ću se zalagati za primjenu Dejtonskog sporazuma, prije svega za povratak svakoga na svoje, kao i za obnovu porušene imovine ili pravičnu nadoknadu štete svima bez izuzetka", rekao je Jerković.

On je poručio da će se tokom ovog mandata, kao i u prethodnom, zalagati za sav narod koji je od njega tražio pomoć i koju je mogao da pruži u skladu sa zakonom".

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi