Raskrinkavanje.ba

Avaz → Jesu li američki špijuni otkrili da Tito nije postojao?

22.04.2019
Tekst članka

Josip Broz Tito nikada nije postojao. To piše navodno u dokumentu objavljenom na sajtu američke Centralne obavještajne agencije (CIA) s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, a koji su prenijeli brojni portali.

Kako su prenijeli mediji, jedan od autora tog dokumenta Džordž Piterson (George Peterson) tvrdi da su građani nekadašnje SFRJ živjeli u zabludi i snu da ih predvodi čovjek koji je razlike i nepomirljivost među njima pretvorio u bratstvo i jedinstvo. No, obavještajac po imenu Džordž Piterson, ne postoji u CIA-inom indeksu deklasificiranih dokumenata, tako da se radi o dezinformaciji.

Iako se taj dokument ne može pronaći, autor knjige "Hoštapler" Miroslav Todorović na Prvoj televiziji je istog stava.

- Tvrdim činjenično da Tito nije postojao i da smo imali drugog čovjeka koji je vodio bivšu Jugoslaviju, a da to nije taj - rekao je.

Kaže da je deceniju istraživao o Titu, da je obišao sve svjetske arhive i mjesta na kojima se kretao. Dodaje i da niko ne želi da se bavi DNK analizom i da bi ona pokazala ko je bio Tito.

- Tužio me njegov unuk Joška za iznošenje neistina. Imao sam veliki sudski proces koji je trajao dvije godine. Oslobođen sam i rečeno je u presudi da sam se bavio činjenicama koje su se mogle dokazati - rekao je Todorović.

Navodi da u francuskim dokumentima ne postoji ime oca, već samo Brozove majke i da su pravog Tita zamijenili na ruskom frontu.

- On je čovjek Kominterne - rekao je za "lažnog" Tita.

No, ni ovo nije nova informacija, predmetna knjiga u kojoj se tvrdi da je pravi Tito na ruskom frontu zamijenjen ubačenim agentom objavljena je još 2004. godine.

Članak indeksiran 03.03.2023. Zadnji put osvježen 03.03.2023.

Ocijenjeno u analizi