JOE BIDEN USKRSNUJE BILO IZ JUGOSLAVIJE? Šest balkanskih zemalja ulazi, Beograd bi bio sjedište?

Izvor/medij: Pravda
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ne, Joe Biden ne “vaskrsava Jugoslaviju”

Bivši diplomat na Balkanu, Timothy Les, kaže da bi regija pod vodstvom novog američkog šefa mogla biti nova multietnička cjelina, usko povezana s EU. To bi bila inkarnacija nekoć velike države

Joe Biden. (Foto: Flickr)

Bivši balkanski diplomat Timothy Les kaže da će regija, pod novim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, biti svojevrsna "EU-Jugoslavija" - nova multietnička cjelina, usko povezana s EU, koja uključuje šest zemalja zapadnog Balkana sa sjedištem u Beogradu. .

- To neće biti nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. No činjenice na terenu prisilit će Bidena da se vrati logici nedavne prošlosti i obveže na stvaranje vlastite inkarnacije 21. stoljeća - nove EU-Jugoslavije - piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

Nova stvarnost

Les ističe da nema sumnje da će administracija Bidena htjeti otkazati ono što je učinio prethodni šef Amerike Donald Trump, da neki već predviđaju odbijanje Srba i "njihove snove o novom teritorijalnom sporazumu", ali da takvo razmišljanje zanemaruje novu stratešku stvarnost. Dodaje da je, s obzirom na to da je europska integracija prekinuta iz različitih razloga, Srbija u međuvremenu obnovila svoju poziciju najistaknutije zemlje na Balkanu nakon pojave snažnog vođe koji je okončao kaos iz 2000-ih i razdoblje strukturnih reformi. Les također ističe da je Srbija bila angažirana u "pronicljivom diplomatskom manevriranju", što joj je omogućilo da iskoristi podršku nezapadnih sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske. To je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na Sjedinjene Države.

- Ako predsjednik Biden želi ostati vjeran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućuje njegov unutarnji razvoj i vanjsku integraciju sa Zapadom, mora raditi u okviru ove nove stvarnosti - piše Les u tekstu.

Neki su protiv

Prema riječima Ivice Dačića, predsjednika Skupštine i bivšeg šefa diplomacije, Srbija podržava bližu koordinaciju regije, ali mnoge su zemlje protiv toga.

- Uvijek smo spremni za bližu koordinaciju djelovanja u zajedničkom interesu svih na zapadnom Balkanu, ali to nekima nije po volji, a usprotivili su se i mini-Schengenu jer podsjeća na Jugoslaviju i bit će pod srpskom dominacijom, kako oni kažu - kaže Dačić za Kurir.

Erdogan je izrezao, naručio cjepiva velike svjetske sile! Više o tome OVDJE .

Izvor: Kurir

Članak indeksiran 15. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me