Raskrinkavanje.ba

Republikainfo → JOŠ JEDNA NEVJEROJATNA VIJEST Kusturica helikopterom letio iznad Sarajeva

03.02.2021
Tekst članka

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” redatelja Emira Kusturice nastao po scenariju književnika Abdulaha Sidrana. Tim povodom Kusturica je u helikopteru nadletio iznad Sarajeva, javio je portal “Iskra”.

U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka velike filmske karijere slavnog redatelja, portal “Iskra” objavio je slike Emira Kusturice iznad Sarajeva.

U filmu čija se radnja događa u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog stoljeća, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić…

U razgovoru za N1 početkom 2018. godine Kusturica je naveo da je iz Sarajeva otišao 1989. godine.

“I od tada se nisam tamo vraćao, izuzev par puta kada sam htio pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH”, kazao je Kusturica u intervjuu za N1 koji možete pogledati na ovom linku.

“U Sarajevo bih ja rado došao, ali ja u Sarajevu ne dijelim mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje. A to mnjenje ima jednu veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji”, rekao je tada Kustruica za N1.

 

/Republikainfo.com/

Članak indeksiran 05.02.2021. Zadnji put osvježen 05.02.2021.

Ocijenjeno u analizi