Raskrinkavanje.ba

Opština Sokolac → Калинић: БиХ је као троножац, измакне ли се „српска ногара“, нема земље

19.11.2023
Tekst članka

Садашња БиХ је као троножац и уколико се измакне једна ногара, у овом случају српска, нема више земље, рекао је бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић поводом 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Калинић је нагласио да је током четири године рата животима најбољих међу Србима одбрањена Република Српска, која је створена прије трагичног сукоба у БиХ.

Присјећајући се 21. новембра 1995. године, Калинић је рекао да је Арнађеловдан те године био истовремено и дан разочарања, али и нове наде за српски народ на узаврелом босанском тлу.

– У то вријеме, стицајем околности био сам са највишим руководством Српске у ишчекивању коначних вијести из Дејтона. Свједок сам разочарења чињеницом да смо у мировном споразуму неправедно остали без сарајевских огњишта која смо крвљу бранили, без дијелова крајишких територија, са неријешеним питањем Брчког, без изласка на море, са пресјеченом територијом код Горажда – истакао је Калинић.

Према његовим ријечима, све је то помутило, ипак, радосну чињеницу да је коначно завршен рат, да је наступио мир, да је и кроз међународни споразум верификована Република Српска и да су сачуване готово све надлежности једне државне заједнице у оквиру редефинисане БиХ.

– Чим се наша делегација вратила из Дејтона интервенисали су, због могућег одбијања, тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић и српски патријарх Павле па је тешка срца прихваћено да у децембру у Паризу потпишемо коначни Дејтонски мировни споразум – подсјетио је тадашњи предсједник Народне скупштине Српске.

Он је истакао да је убрзо након потписивања и током свих протеклих 28 година услиједила клизајућа ревизија Дејтонског споразума, оличена у активности бројних опскурних организација и ликова делегираних од антисрпски острашћених западних администрација.

Калинић је нагласио да су сви они преузели улогу својеврсних оцеубица споразума, без обзира на то што су њихове државе и аутори и његови формални покровитељи, те додао да су шефови тих држава ставили своје потписе на оно што се сматра „словом изворног Дејтона“, да је то непобитна чињеница, ма колико о томе ћутали.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi