Raskrinkavanje.ba

Alternativna televizija (.rs) → Kalinić: BiH je kao tronožac, izmakne li se "srpska nogara", nema zemlje

19.11.2023
Tekst članka

Sadašnja BiH je kao tronožac i ukoliko se izmakne jedna nogara, u ovom slučaju srpska, nema više zemlje, rekao je bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kalinić je naglasio da je tokom četiri godine rata životima najboljih među Srbima odbranjena Republika Srpska, koja je stvorena prije tragičnog sukoba u BiH.

Prisjećajući se 21. novembra 1995. godine, Kalinić je rekao da je Arnađelovdan te godine bio istovremeno i dan razočaranja, ali i nove nade za srpski narod na uzavrelom bosanskom tlu.

- U to vrijeme, sticajem okolnosti bio sam sa najvišim rukovodstvom Srpske u iščekivanju konačnih vijesti iz Dejtona. Svjedok sam razočarenja činjenicom da smo u mirovnom sporazumu nepravedno ostali bez sarajevskih ognjišta koja smo krvlju branili, bez dijelova krajiških teritorija, sa neriješenim pitanjem Brčkog, bez izlaska na more, sa presječenom teritorijom kod Goražda - istakao je Kalinić.

Prema njegovim riječima, sve je to pomutilo, ipak, radosnu činjenicu da je konačno završen rat, da je nastupio mir, da je i kroz međunarodni sporazum verifikovana Republika Srpska i da su sačuvane gotovo sve nadležnosti jedne državne zajednice u okviru redefinisane BiH.

- Čim se naša delegacija vratila iz Dejtona intervenisali su, zbog mogućeg odbijanja, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević i srpski patrijarh Pavle pa je teška srca prihvaćeno da u decembru u Parizu potpišemo konačni Dejtonski mirovni sporazum - podsjetio je tadašnji predsjednik Narodne skupštine Srpske.

On je istakao da je ubrzo nakon potpisivanja i tokom svih proteklih 28 godina uslijedila klizajuća revizija Dejtonskog sporazuma, oličena u aktivnosti brojnih opskurnih organizacija i likova delegiranih od antisrpski ostrašćenih zapadnih administracija.

Kalinić je naglasio da su svi oni preuzeli ulogu svojevrsnih oceubica sporazuma, bez obzira na to što su njihove države i autori i njegovi formalni pokrovitelji, te dodao da su šefovi tih država stavili svoje potpise na ono što se smatra "slovom izvornog Dejtona", da je to nepobitna činjenica, ma koliko o tome ćutali.

Jasno je, kaže, da to čine da bi ispunili svoje globalne planove na zapadnom Balkanu i udovoljili narastajućoj muslimanskoj euforiji da dobiju unitarnu, odnosno svoju državu i da u Еvropi ostane "mirna Bosna", a pri tome sve vrijeme uporno ignorišu činjenicu da dejtonsku BiH čine dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

On je ukazao na to da bosanski unitaristi smatraju da Srbima i Hrvatima ne treba sloboda i ravnopravnost u BiH kad imaju matične države Srbiju i Hrvatsku i da, ukoliko im ne valja "građanska", odnosno muslimanska BiH, treba da "kupe prnje i idu u svoje matice".

Bosanski unitaristi će, istakao je on, 25. novembra slaviti onu BiH iz partizanskih vremena, zaboravljajući da i ZAVNOBiH nije mogao zaobići činjenicu da tri naroda čine BiH, pa bi trebalo da je ona podjednako dobra za sva tri.

Kalinić je dodao da su sve to znali i znaju bivši i sadašnji kolonijalni upravnici, ali da i dalje siledžijski, mimo Ustava i zakona, nastoje da proizvedu i održe stanje koje je miljama daleko od onoga što predstavlja izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

Oni, istakao je Kalinić, poput pravih političkih štetočina izvrću stvari naglavačke i sa licemjernom pričom o takozvanom duhu Dejtona proglašavaju Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo rušiocima Dejtonskog sporazuma, posežu za sankcijama i organizuju političke sudske procese prema onima koji rade u skladu sa Ustavom i poštujući slovo izvornog Dejtonskog sporazuma.

Ako se ignoriše to slovo, ocijenio je Kalinić, i sve to relativizuje kroz floskulu o takozvanom duhu Dejtona, onda im većinska Republika Srpska poručuje da ne želi da ima posla sa "političkim vampirima".

- Ako smatraju da je Dejton mrtav, da više ne postoji, da mu je istekao rok trajanja i da oni skrivajući se upravo iza njega, nepostojećeg, mogu sa nama i našom državom koju smo napravili prije rata i odbranili uz velike žrtve da rade kako im je volja, naša je konačna poruka - Granica postoji! - rekao je Kalinić.

Kalinić je napomenuo da Republika Srpska zna svoj put, ima ljudske i materijalne resurse da bude samoodrživa, a isto misle i inostrani prijatelji Srpske koji dobro razumiju sadašnju situaciju u BiH i spremni su da budu uz nju u svakom pogledu.

- Zato i poručujemo zapadnim mentorima ove naopake, destruktivne politike, ako makar jedan od tri naroda ne želi ovu zemlju, onda se zna šta je njena sudbina - zaključio je Kalinić.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi