Raskrinkavanje.ba

Sarajevska Sehara → Kandidat SDA koji bi zabranio loše govore protiv SDA i Izetbegovića: “Moramo biti uz naše izabrane predstavnike”

15.09.2022
Tekst članka

Faruk Hodžić, SDA kandidat za Skupštinu ZE-DO kantona, demantovao je da je na skupu obećao da će zabraniti da se piše negativno o predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

On je privukao veliku pažnju medija kada je u govoru koji je održao na tvrđavi Vranduk kod Zenice rekao da od oktobra više niko neće smjeti pričati loše o SDA i Bakiru Izetbegoviću.

Istakao je da je “jasno rekao da će neke stvari promijeniti, ali ne i zabraniti”.

Smatramo da stvari u državi možemo samo i isključivo mijenjati djelima, a ne zabranama, kako to rade drugi u ovoj državi pa medije označavaju ‘plačenicima, poslušnicima i slično’, a na nekim medijima imamo i cenzuru pojedinih političara i stranaka.

Dio govora koji sam održao u Vranduku ću opet ponoviti, a to je da ne izvlačimo zaključke iz konteksta kao što je i ovaj da ‘zabranjujem’, jer to nisam rekao.

Moramo biti uz naše izabrane predstavnike, pružiti im podršku, biti patriote, a ne da prvo tražimo mane i negativnosti, onda i kada ih nema. Upravo takav odnos nas dodatno razjedinjuje, što neprijatelji ove zemlje koriste. Smatram da trebamo dodatno urediti sistem kako pojedinci ne bi bili u mogućnosti klevetat sve i svakog.

Lično nikada nisam bio za cenzure, zabrane, restrikcije, a rad medija itekako poštujem i cijenim, pa i onih koji su okrenuli moju izjavu zbog klika više. Građanima Bosne i Hercegovine je dosta zabrana, a medijima koji su posebno u ovom mjesecu izloženi pritiscima želim puno sreće u nastavku”, navodi Hodžić.

Podsjetimo, Hodžić je na skupu najavio i fascinantnu pobjedu Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH.

On je poručio da se nakon oktobarskih izbora neće moći više negativno govoriti o Bakiru Izetbegoviću i SDA stranci.

Proteklih mjeseci i godina siti smo negativnosti kojima nas bombarduju sa svih strana. Ne možete upaliti televiziju, radio ili nešto da ne čujete nešto loše o ovoj prelijepoj zemlji, a pogotovo da ne čujete nešto loše o ljudima koji stoje na čelu SDA“, kazao je Hodžić.

Najavio je da će to promijeniti.

Obećavam vam da ćemo to nakon drugog oktobra promijeniti itekako. Neće se više govoriti negativno o našem predsjedniku, gospodinu Bakiru Izetbegoviću, za kojeg već nakon prvih analiza, možemo zaključiti da će odnijeti jednu fascinantnu pobjedu za člana Predsjedništva BiH“, dodao je Hodžić.

Faruk Hodžić se, inače, nalazi na 10. mjestu na listi SDA u izbornoj jedinici 4A, koja obuhvata Zeničko-dobojski kanton i Srednjobosanski.

Verbalni delikt je bio kolokvijalni naziv za kazneno djelo predviđeno u čl. 133. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Na temelju te zakonske odredbe provođeni su politički procesi, uz vrlo drastične kazne protiv osoba koje su rječju dovodili u pitanje ispravnost komunističke vladavine.

Članak indeksiran 22.09.2022. Zadnji put osvježen 26.09.2022.

Ocijenjeno u analizi