Raskrinkavanje.ba

Sportal → Kao Černobilj na Balkanu: Olimpijsko selo u Sarajevu danas izgleda zastrašujuće /FOTO/

08.02.2024
Tekst članka

Pre tačno 40 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Četiri decenije kasnije imamo oronule uspomene na najveći sportski događaj u bivšoj Jugoslaviji.

Zimske Olimpijske igre u Sarajevu bile su veliki korak za celo društvo, kako na našim prostorima, tako i inače pošto su prvi ovakav sportski događaj u jednoj komunističkoj državi. Počele su 8, završile 19. februara i ugostile u današnjem glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1.272 takmičara iz 49 zemalja, 274 takmičarki i 998 takmičara.

Više od 7.500 predstavnika medija iz 41 zemlje pratilo je dešavanja iz Sarajeva, sve su to danas uspomene na velelepni događaj i objekte koji su tmurna senka na 1984.

Maskota ZOI bio je Vučko, iz njega je govorio Zdravko Čolić, najveća regionalna zvezda, heroj naroda postao je skijaš Jure Franko sa prvom medaljom ikada, srebrom... Sve to je ostalo u prošlom veku, a ružnija vremena, kao i raspad države, doprinela su raspadu na mnogim nivoima - kako se danas može opisati izgled mesta gde su se olimpijci takmičili.

Koja su sve takmičenja bila na u Sarajevu 1984?

Na Zimskim igrama u Jugoslaviji sportisti su se takmičili u disciplinama: alpsko skijanje (Jahorina - žene i Bjelašnica - muškarci), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), hokej i umetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra.

Današnji prizor iz Sarajeva, tačno 40 godina kasnije, podseća na slične sablasne pojave u svetu, poput napuštene zabranjene zone Černobilja, mada su prethodile dve različite priče, jedna lepa i druga užasna.

 
 
Članak indeksiran 14.02.2024. Zadnji put osvježen 15.02.2024.

Ocijenjeno u analizi