Raskrinkavanje.ba

Fotografija spaljenog hotela na Igmanu ne prikazuje olimpijsko selo u Sarajevu

Povodom 40. godišnjice sarajevske Olimpijade, nekoliko portala iz regiona objavilo je članke o stanju infrastrukturnih objekata koji su izgrađeni za potrebe Zimskih olimpijskih igara, uz manipulativne tvrdnje da olimpijsko selo u Sarajevu danas “izgleda zastrašujuće”, poput “balkanskog Černobila”.

Foto: OKBiH

Na Sportalu, online sportskom izdanju magazina Blic, 8. februara 2024. godine objavljen je članak pod naslovom:

Kao Černobilj na Balkanu: Olimpijsko selo u Sarajevu danas izgleda zastrašujuće /FOTO/

Članak je ilustrovan fotografijom devastirane i napuštene zgrade. U kombinaciji s naslovom, može se zaključiti da je nastala u olimpijskom selu u Sarajevu.

Screenshot 28

U članku se navodi:

Pre tačno 40 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Četiri decenije kasnije imamo oronule uspomene na najveći sportski događaj u bivšoj Jugoslaviji.
(...)
Maskota ZOI bio je Vučko, iz njega je govorio Zdravko Čolić, najveća regionalna zvezda, heroj naroda postao je skijaš Jure Franko sa prvom medaljom ikada, srebrom... Sve to je ostalo u prošlom veku, a ružnija vremena, kao i raspad države, doprinela su raspadu na mnogim nivoima - kako se danas može opisati izgled mesta gde su se olimpijci takmičili.

Današnji prizor iz Sarajeva, tačno 40 godina kasnije, podseća na slične sablasne pojave u svetu, poput napuštene zabranjene zone Černobilja, mada su prethodile dve različite priče, jedna lepa i druga užasna.

U članku su objavljene i fotografije napuštene bob-staze na Trebeviću, olimpijske dvorane Zetra i skijaške staze na Igmanu.

Članak je istog dana prenijelo i sportsko izdanje portala Srpska info, uz sličan naslov i fotografiju devastiranog objekta.

Šta su činjenice?

U Sarajevu su se od 8. do 19. februara 1984. godine održale 14. Zimske olimpijske igre (ZOI). Učestvovale su reprezentacije 49 zemalja, takmičilo se 1.437 sportista/kinja u 39 disciplina, a Igre je pratilo 7.825 akreditovanih novinara/ki. Procjenjuje se da je sarajevsku Olimpijadu gledalo 696.000 gledatelja/ki, a doprinijelo je i preko 10.000 volontera/ki. Grad se zvanično kandidovao da bude domaćin ZOI-a 1984. u januaru 1978. godine, a proglašen je domaćinom u maju iste godine.

U to vrijeme Sarajevo je imalo ski-centar na Jahorini i jednu ledenu plohu u dvorani Skenderija, te je bilo potrebno izgraditi infrastrukturu neophodnu za održavanje ZOI-a. Do početka Igara izgrađeni su olimpijska dvorana Zetra, staza za bob i sankanje na Trebeviću, skijaške skakaonice na Igmanu, žičare i hoteli na sarajevskim planinama, olimpijsko selo na Mojmilu i naselje za novinare/ke na Dobrinji. Zimska olimpijada u tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji bila je prva održana u jednoj socijalističkoj zemlji.

Iako je tačno da su mnogi objekti izgrađeni za potrebe Olimpijade danas oštećeni i napušteni, tvrdnje iz članka Sportala su manipulativne.

Olimpijsko selo Mojmilo danas je naseljena mjesna zajednica u Sarajevu. Iako je tokom rata u BiH i opsade Sarajeva od 1992. do 1995. naselje pretrpjelo oštećenja usljed granatiranja, danas izgleda kao uobičajeno gradsko naselje.

20240214 104541

Foto: Mojmilo; Izvor: Raskrinkavanje

Fotografija kojom su opremljeni članci s naslovima o “zastrašujućem Olimpijskom selu” nema nikakve veze s Mojmilom. Riječ je o ostacima hotela “Igman”, izgrađenog za potrebe Olimpijade na istoimenoj planini u blizini Sarajeva. Ovaj hotel na Igmanu služio je i kao tzv. pomoćno olimpijsko selo. Ipak, jedini spomen “pomoćnog” olimpijskog sela na Igmanu pronašli smo u Finalnom izvještaju Organizacionog komiteta 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu iz ‘84. U medijima i drugim izvorima, izraz “olimpijsko selo” odnosi se isključivo na Mojmilo.

Hotel “Igman” i drugi hoteli i infrastruktura na Igmanu i Bjelašnici spaljeni su i devastirani nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela ove planine 1993. godine u operaciji “Lukavac 93”. 

Većina sarajevskih olimpijskih objekata zapravo je uništena za vrijeme rata i opsade Sarajeva. Olimpijsko selo Mojmilo bilo je oštećeno, ali je nakon rata uglavnom obnovljeno. Među olimpijskim objektima koji su oštećeni ili uništeni za vrijeme opsade su Olimpijski muzej, Zetra, bob-staza, skijaške skakaonice na Igmanu, Skenderija i drugi. Neki objekti, poput Zetre i Olimpijskog muzeja, obnovljeni su ili premješteni, dok su drugi, poput bob-staze, hotela “Igman” i skijaških skakaona, i dalje devastirani i napušteni. Ledena dvorana u centru Skenderija “preživjela” je opsadu, ali joj se krov urušio 2012. godine i od tada nije u funkciji. 

Većina objekata danas je u Kantonu Sarajevo, a neki, poput ski-centra na Jahorini, nalaze se u Republici Srpskoj. Olimpijskim objektima u Kantonu Sarajevo danas upravlja KJP ZOI’84, pravni nasljednik Organizacionog komiteta 14. Zimskih olimpijskih Igara. Prepreke u obnavljanju bivših olimpijskih borilišta su, između ostalog, i administrativne prirode. Bob-staza na Trebeviću i skakaonice na Igmanu, recimo, nikada nisu upisane u zemljišne knjige. Bob-staza se vodi kao šuma. Budućnost ovih objekata je neizvjesna.

Dakle, tačno je da su neki sportski objekti izgrađeni na sarajevskim planinama i u gradu za potrebe održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. i dalje oštećeni i nefunkcionalni. Ipak, tvrdnja da olimpijsko selo u Sarajevu danas “izgleda zastrašujuće” i kao “Černobilj na Balkanu” je manipulativna. Fotografija spaljenog hotela kojom su opremljeni članci s tom tvrdnjom prikazuje ostatke hotela “Igman”, koji je bio “pomoćno olimpijsko selo”, ali se ovaj termin odnosi na današnje gradsko naselje Mojmilo. Shodno tome, tvrdnju ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Napomena

15.2.2024. Nakon objave ove analize, Sportal je ispravio svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

16.2.2024. Nakon objave ove analize, portal Sport Srpska ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 08.02.2024

Sport Srpska info: (VIDEO, FOTO) Olimpijsko selo u Sarajevu izgleda zastrašujuće 40 godina kasnije: Nekada najveći sportski događaj u Jugoslaviji, a danas BALKANSKI ČERNOBIL

Prije tačno 40 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.02.2024

Sportal: Kao Černobilj na Balkanu: Olimpijsko selo u Sarajevu danas izgleda zastrašujuće /FOTO/

Pre tačno 40 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Četiri decenije kasnije imamo oronule uspomene n...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno