Raskrinkavanje.ba

Sport Srpska info → (VIDEO, FOTO) Olimpijsko selo u Sarajevu izgleda zastrašujuće 40 godina kasnije: Nekada najveći sportski događaj u Jugoslaviji, a danas BALKANSKI ČERNOBIL

08.02.2024
Tekst članka

Prije tačno 40 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Četiri decenije kasnije imamo oronule uspomene na najveći sportski događaj u bivšoj Jugoslaviji.

Zimske Olimpijske igre u Sarajevu bile su veliki korak za cijelo društvo, kako na našim prostorima, tako i inače pošto su prvi ovakav sportski događaj u jednoj komunističkoj državi. Počele su 8, završile 19. februara i ugostile u današnjem glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1.272 takmičara iz 49 zemalja, 274 takmičarki i 998 takmičara.

 

Više od 7.500 predstavnika medija iz 41 zemlje pratilo je dešavanja iz Sarajeva, sve su to danas uspomene na velelepni događaj i objekte koji su tmurna sijenka na 1984.

Maskota ZOI bio je Vučko, iz njega je govorio Zdravko Čolić, najveća regionalna zvijezda, heroj naroda postao je skijaš Jure Franko sa prvom medaljom ikada, srebrom… Sve to je ostalo u prošlom vijeku, a ružnija vremena, kao i raspad države, doprinijela su raspadu na mnogim nivoima – kako se danas može opisati izgled mjesta gdje su se olimpijci takmičili.

Na Zimskim igrama u Jugoslaviji sportisti su se takmičili u disciplinama: alpsko skijanje (Jahorina – žene i Bjelašnica – muškarci), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), hokej i umetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra.

Članak indeksiran 14.02.2024. Zadnji put osvježen 16.02.2024.

Ocijenjeno u analizi